Tetka Saveta

NIKADA NEMOJTE DA STE BEZ OVOGA KOD KUĆE: Ovo je najbolji borac protiv mamurluka, deluje za minut!

Predstojeće vreme praznika i slava je idelano da vam se omakne koja čašica više, a ukoliko se to i desi Srećna Republika vam donosi savršeno rešenje.

21.11.2022 17:01

NIKADA NEMOJTE DA STE BEZ OVOGA KOD KUĆE: Ovo je najbolji borac protiv mamurluka, deluje za minut!
Srećna republika

Svetsko prvenstvo u fudbalu je zvanično počelo. Na stadionima tokom tog takmičenja u Kataru neće biti dozvoljeno konzumiranje alkohola, na opšte razočaranje navijača. Prodaja piva van arena dozvoljena je samo pre i posle nekih utakmica i to na posebnim mestima, budući da je u pitanju arapska zemlja u kojoj je na snazi šerijatsko pravo. 

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo je prvo koje se održava u muslimanskoj zemlji, što predstavlja izazov za organizatore fudbalskih mečeva. Međutim, možda će ljubitelji piva ostati uskraćeni za taj napitak u Kataru, ali će zato oni kod kuća uz male ekrane moći da konzumiraju i koju čašicu i koju flašu više, nevezano za to o kom je piću reč. Takođe, predstojeći period slava i praznika tome ide još više u prilog. 

Srećna Republika vam upravo zato donosi recept za najmoćnijeg borca protiv mamurluka, a u pitanju je kisela tečnost iz zimnice. Bilo da su u pitanju krastavčići ili kupus, najpametnije je da se uhvatite za bilo šta od tečnosti u kojoj je neko povrće ostavljano za zimske dane u teglama.

Taj "lek" je, inače, odavno isproban u Turskoj, pa se tako u jednom istanbulskom kvartu mogu pronaći prodavnice s kiselom hranom, ali i štandovi na kojima se u čašama isključivo prodaje ukiseljena tečnost. Jedna čaša tog spasonosnog napitka košta samo jednu tursku liru, što je manje od jednog evra.

Srećna republika

Spas za mamurluk nalazi se u vašoj zimnici 

Inače, možda niste znali da kupus kroz proces kiseljenja povećava svoja nutritivna svojstva. Zbog toga se od davnina u našim krajevima održala tradicija kiseljenja tog povrća pred zimu. Kako biste iskoristili sve nutritivne vrednosti kiselog kupusa, jedite ga sirovog, kao i rasol. Rasol, tj. sok od kiselog kupusa, najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka.

Foto: Shutterstock

Rasol, to jest tečnost iz kiselog kupusa, idealan je "lek" za mamurluk

Posle praznika i slava, tokom kojih se uz bogatu trpezu često uživa i u alkoholnom piću, našem organizmu je potreban detoks. U rasolu se nalaze svi vitamini iz kiselog kupusa, između ostalih i vitamin E, koji ima antioksidativna svojstva. Kako biste pobedili mamurluk, popijte punu čašu rasola ujutru i još jednu u popodnevnim časovima. Dejstvo navodno počinje već narednog minuta.

Recept za najzdraviju salatu od kupusa 

Najzdravija je salata od kiselog kupusa i maslinovog ulja. Priprema se jednostavno, a sve što treba da uradite jeste da naseckate kiseli kupus, narendate šargarepu i luk, dodate maslinovo ulje, so i ljutu papriku i promešate. Dobićete osvežavajuću salatu koju možete jesti i kao samostalan obrok.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)