Odrasli

PRETERALI STE U JELU I PIĆU ZA DOČEK: Saveti nutricioniste kako da se što lakše i brže oporavite od prazničnog prejedanja

Osim dobrog provoda u novogodišnjoj noći, početak godine karakterističan je i po neumerenosti u svemu.

02.01.2023 10:01

PRETERALI STE U JELU I PIĆU ZA DOČEK: Saveti nutricioniste kako da se što lakše i brže oporavite od prazničnog prejedanja
Shutterstock

Novogodišpnji praznici, a posebno doček Nove godine, tradicionalno se slavi uz bogatu trpezu prepunu masne, jake i začinjene hrane uz obilje alkohola. Upravo u ovoj noći mnogima popuste kočnice pa daju sebi oduška preterujući sa količinom hrane i pića kao da sutra ne postoji.

Već koliko sutradan većina se budi sa mamurlukom, glavoboljom i mučninom koja je posledica preterivanja u hrani i piću, pa je detoksikacija organizma mnogima potrebna nakon slavlja. 

Printscreen Facebook/@Nutricionista Jovana Srejic -budite zdravi i lepi

Nutricionista Jovana Srejić savetuje da se jutro posle dočeka započne sa dosta tečnosti 

Novogodišnja trpeza

Kako je za Srećnu republiku objasnila nutricionista Jovana Srejić umerenost bi trebalo da bude zlatno pravilo kojeg bi se valjalo pridržavati u jelu i piću

- Tokom praznika najčešće se zaboravimo i preterujemo u konzumiranju hrane koja opterećuje naš digestivni trakt. Bilo bi dobro da taj svečani obrok počnemo sa nekom čorbicom od povrća ili sa velikom činijom salate, a da tokom dana imamo jednu voćnu užinu pa makar to bio sok od svežeg voća - rekla je Jovana.

Govoreći o samoj prazničnoj trpezi ona ističe da je srednji deo praznične trpeze najbolji.

- To je najčešće sarma ili podvarak odnosno neka kombinacija mesa i povrća. Najlošiji deo je početak obroka odnosno predjelo prepuno raznih pita, ruska salata, suhomesnatih proizvoda sa jajima što je uvek jako masno i slano. Takođe, kritičan je i kraj obroka koji najčešće završavamo slatkišima koji dodatno opterećuju naš stomak - dodala je ona.

Posledice novogodišnjeg obroka su povišene masnoće, šećer i alkohol u krvi. Kako je slikovito opisala naša nutricionistkinja napravimo jedan digestivni kolaps pa ne čudi što je većini ljudi potrebno i po nekoliko dana da se oporave od najluđe noći.  

shutterstock.com

Lagani obroci poput salate najbolji su izbor posle dočeka Nove godine

Jutro posle dočeka

Jutro nakon dočeka Nove godine za mnoge je prava muka jer su prethodnu noć preopteretili digestivni sistem kombinacijom hrane i alkohola. 

- Važno je da prvi obroci nakon dočeka budu lagani, neki smuti, izblendirano voće i povrće, voćni jogurt... Preporuka je da pijemo što više vode kako bismo hidrirali organizama i lakše izbacili teksine ali i alkohol koji smo uneli u telo prethodne noći - rekla je Jovana.

Prema njenoj preporuci i narednih prazničnih dana fokus bi trebalo da bude na što laganijim obrocima kako bismo oporavili organizam od preterane količine jake i masne hrane. 

- Preporuka je da se jedu najlaganiji mogući obroci kao što su salate, čorbice od povrća, testenina ili rižoto sa povrćem, jednom rečiju hrana koja se najlakše vari. Fokus je na povrću koje se brzo i lako priprema, najbolja je da bude sveže ili lagano grilovana kako bismo što manje opterećivali stomak. Dobre su i razne zamrznute mešavine povrća koje samo malo probarimo i pomešamo sa barenim pirinčem. Posebno bih naglasila da obroci treba da budu manji jer često tokom slavlja preterujem sa količinom hrane koju konzumiramo - posavetovala je naša nutricionistkinja. 
 

Jovana je istakla da, nakon dočeka Nove godine, treba da kroz unos voća nadohnadimo vitamine koje nismo unosili u dovoljnoj meri tokom prethodne noći. 

pexels.com/printscreen

Kroz konzumiranje voća potrebno je nadohnaditi manji unos vitamina od prethodnih dana

Čišćenje organizma i oporavak

Uz umerenu ishranu i narednih dana neophodan je unos dovoljno tečnosti kako bi se organizam što bolje očistio nakon novogodišnjeg slavlja.

Pored obične vode mogu da se piju i gorki čajevi pre svega zeleni čaj, kod glavobolje posle najluđe noći pomaže ceđeni limun, pomorandža ili rasol zbog velikih količina vitamina C. U sok od ceđenog voća može se dodati i đumbir koji je odličan čistač organizma.

Koliko je kome potrebno da se oporavi od novogodišnjeg prejedanja je potpuno individualno.

- U principu, potrebno je između dva do sedam dana kad su u pitanju masnoće da se naš organizam vrati u normalu. Alkohol i šećer se brže izbalansiraju dok je masnoćama potrebno više vremena. Tačno ćemo onaj neradni period da provedemo u oporavku od novogodišnjeg slavlja - zaključila je nutricionista Jovana Srejić. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)