Odrasli

DETOKS ORGANIZMA: Evo kako da očistite telo od otrova

Toliko puta ste čuli od drugih da rade nekakav detoks organizma a niste znali o čemu je reč. Možda ste se i vi u nekom trenutku osećali iscrpljeno i umorno a niste znali šta je problem. Mnogi su vam govorili: pa što ne uradiš jedan detoks? A znate li o čemu se tu radi?

09.04.2022 16:46

DETOKS ORGANIZMA: Evo kako da očistite telo  od otrova
pexels.com

Detoks  je trenutno jedan od najpopularnijih načina da prirodnim putem izbacite iz organizma sve nepotrebne stvari i toksine. U detoksikaciji vam mogu pomoći i određeni proizvodi i suplementi, ali je najpopularniji način-prirodnim putem. Tako ćete svoj organizam zaštititi nepotrebnog izlaganja hemijskim sredstvima i preparatima.

Ukoliko kod sebe primetite simptome poput mučnine, dijareje, povraćanja, grčeva u stomaku i dehidratacije, organizam vam šalje signal da nešto morate preduzeti. Detoksikacija nije proces koji se radi preko noći, ona zahteva vreme i strpljenje, a od svega najvažnije promenu životnih navika. Ali rezultate svakako daje. 

Ono što prvo morate korigovati u ishrani da biste izbacili toksine je odricanje od brze hrane, gaziranih pića, testenine od belog brašna i sve što sadrži veštačke dodatke. Detoksikacija treba da pomogne u čišćenju creva, krvnog sistema i potpomogne rad ostalih organa zaduženih za čišćenje organizma.

Predstavljamo vam nekoliko metoda kojima na prirodan način možete eliminisati sve nepotrebne stvari iz organizma i sebi dati više energije.

Voda

Naše telo sadrži oko 60 odsto vode i logično je da mu je potrebna stalna hidratacija jer se u procesu mnogih aktivnosti ona troši i na taj način se zadržavaju toksini. Mnogi lekari i fitnes instruktori potvrdiće vam važnost svakodnevnog unošenja određene količine vode da bi se telo hidriralo. Sve zavisi od vaše telesne težine i potrebe organizma, ali optimalno se smatra da treba uneti najmanje 2l vode kako bi se organizam osvežio i pročistio.

unplash

Voda je važna za organizam i treba je češće piti

Hrana

Kao što sme već naveli, organizam treba pripremiti na detoks i samim redukovanjem hrane koju unosimo, ali i sastavom hrane koju ćemo konzumirati u procesu čišćenja organizma. Trebalo bi izbegavati šećere i prerađenu hranu a unositi onu koja je bogata antioksidansima i probioticima. Probiotici su važni jer spadaju u vlakna i odlična su hrana za dobre bakterije u crevima, što utiče pozitivno na proces čišćenja tela. Od hrane je najbolje uvrstiti voće i povrće u ishranu, što uključuje: avokado, nar, rukolu, beli luk, zatim kupus, karfiol, cveklu, đumbir i jabuku.

unplash

Unos povrća i voća poboljšaće vaše zdravlje i istovremeno očistiti organizam

Čajevi

Možda vezujete čajeve isključivo za zimu i prehlade i ne pijete ih sem ako baš morate, ali trebalo bi  da znate da oni igraju itekako važnu ulogu u detoksikaciji eetela. Iako je konzumiranje čajeva od kamilice, nane i đumbira nadaleko poznato za čišćenje tela, nikako ne treba potceniti moć zelenog čaja u ovom procesu.  Kada govorimo o napicima, takođe iszuzetno efikasnim se pokazao sveže ceđeni sok od voća i povrća koje možete izblendati  u svakom trenutku.

Limun

Jedna od najzdravijih namirnica u ishrani, koja je najbogatija nutritivnim vrednostima svakako je limun. Limun je i odličan izvor vitamina C i on je prisutan u mnogim jelima vrhunskih kuvara a za limunade i čajeve je neizostavni sastojak. Jedno istraživanje koje je sprovedeno nad gojaznim ženama u Koreji, potvrdilo je da čišćenje organizma limunom, daje željene efekte i pozitivne rezultate. Ispitanice ne samo što su smanjile masti u svom telu, obim struka i kukova i smanjile težinu, već su smanjile i upalne markere, insulinsku rezistenciju i nivo leptina u cirkulaciji.

unplash

Limun je odličan način da detoksirate telo

Smanjeni unos soli

Kada u telo unesemo višak soli a ne pijemo dovoljno tečnosti i vode, višak tečnosti se u organizmu zadržava. Zato je suzdržavanje od prekomernog konzumiranja soli  odličan način da se telo detoksira i izbaci višak nakupljene tečnosti.Prilikom unosa  soli a nedovoljno vode,  oslobađa se antidiuretski hormon vazopresin koji sprečava mokrenje a samim tim i detoksikaciju tela. Zato je veći unos vode neophodan da se višak tečnosti izbaci i pročisti organizam.

Detoksikacija snom

Verovatno znate da je uzrok mnogih zdravstvenih problema često nekvalitetan san. Pojava dijabetesa povezuje se sa tim, bolesti srca, anksioznost i razni psihički problemi i da dalje ne nabrajamo. Isto tako je san kao životna navika veoma važan i za proces detoksiranja organizma. Kvalitetan san uravnotežuje organizam i daje mu potrebnu energiju za sledeći dan.  Zato je između 7 i 9 sati neophodno da svoje telo „nahranite“ kvalitetnim snom i na taj način dovedete zdravlje u ravnotežu.

unplash

Kvalitetan san pola je zdravlja

Izbacivanje alkohola

Da alkohol ima negativan uticaj na zdravlje, nije potrebno posebno isticati . Preko 90 posto alkohola se metaboliše u jetri  i enzimi jetre imaju veliku ulogu u tom procesu jer oni metabolišu alkohol u acetaldehid, hemikaliju koja može prouzrokovati rak.  Detoksikacija ovim putem podrazumeva da potpuno izbacite ili ograničite unos alkohola iz upotrebe. Svaka detoksikacija ima svoje prednosti  ali je imperativ izbaciti upravo štetne materije, poput alkohola i cigareta, a to ćete učiniti direktnim putem.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)