Odrasli

ALKOHOL I VRUĆINA: Sprečite mamurluk tokom vrelih dana!

Ukoliko tražite način da se rashladite tokom vrelih letnjih dana, a ruka vam beži ka krigli piva, obratite pažnju u kojim količinama ga unosite i da li se dovoljno hidrirate, savetuju stručnjaci. Mamurluk usled toplotnog talasa može biti razarajući.

17.07.2022 12:00

ALKOHOL I VRUĆINA: Sprečite mamurluk tokom vrelih dana!
pexels.com

Tokom letnjih meseci se svi mi preznojavamo i tražimo način da hidriramo svoj organizam. Neki pronalaze spas u kupanju, dok drugi vole da se rashlađuju nekim pićem u najtoplijem delu dana. U narednim danima meteorolozi predviđaju visoke temperature, a mnogi će se odlučiti da uz čašu vina ili piva sednu u baštu i tako prekrate vrućine. Međutim, malo je poznato da vrućine zapravo mogu pogoršati mamurluk, koji se prema nekim istraživanjima, povećava sa godinama, posebno kada navršimo 34.

Stručnjaci smatraju da se tokom vrućina izbegava alkohol jer on u kombinaciji sa toplotom može da izazove dehidraciju organizma. Opšte je poznato da se telo znoji usled zagrevanja na suncu, jer se na taj način hidrira kako bi se ohladilo, a alkohol će naterati organizam da izbacuje tečnost u većim količinama zbog toga što je sažan diuertik.

pexels.com

Treba biti oprezan sa pićem po vrućini

Pijte velike količine vode

Svakodnevno lekari napominju kako zbog hidriranja tela moramo unositi dovoljnu količinu vode i to svakodnevno. Posebno se to odnosi na vrućine. Da bi se izbegao toplotni udar i mamurluk, stručnjaci savetuju da se uz piće unosi i veća količina vode, najbolje po jedna čaša za svako piće.

Smanjite i birajte piće

Najbolje je tokom vrućina izbegavati piće, ali ako je pred vama čitav dan i tražite rashlađivanje, najbolje je izbegavati penušava pića poput šampanjca i prošeka, jer oni izazivaju pijanstvo brže. Vino možete razblažiti soda vodom ili dodati kockice leda u njega ili neko drugo piće.

 

 

Kako lečiti mamurluk?

Ovo stanje se drugačije manifestuje od osobe do osobe, ali zajedničko je da su prisutni glavobolja, mučnina, umor i dehidracija. Flaša vode pred spavanje i ujutru kad ustanete je poželjn, da biste lakše prebrodili mamurluk, savetuju stručnjaci. Doručak je voma važan obrok, pa ga ne smete preskakati, naročito kada se osećate mamurno.

Naprotiv, trebalo bi da bude bogat i da vam podigne nivo šećera u krvi. Najbolje je da izbegnete kofein i pušenje koliko je moguće. Kafa može dodatno da pogorša vašu glavobolju, a pušači su skloniji tome da dožive jači mamurkluk, smatraju stručnjaci. Redovan san i svež vazduh na kojem ćete boraviti se podrazumevaju.

 

 

Izbegnite mamurluk u par koraka

Stručnjaci savetuju da je najbolje da prepoznate iscrpljenost od toplote i da se povučete u hladovinu i zaštitite šeširom, a posebno da izbegnete vrućine između 12 i 15 časova. Nemojte piti na prazan stomak niti unositi masnu hranu, jer će ona odložiti apsorbciju alkohola. Najbolje je konzumirati voće i hranu sa visokim sadržajem vode poput, dinje, lubenice, krastavaca i breskvi. Ukoliko izbegnete gazirana pića po velikim vrućinama možete izbeći i mamurluk dok se rashlađujete. Najbitnije od svega je ne mešati pića, savetuju stručnjaci.

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da se ne pije više od 14 jedinica alkohola nedeljno u toku tri ili više dana, a to je oko šest čaša vina ili piva. Stručnjaci savetuju da se izbegava konzumiranje alkohola po vrućini, ali ako ipak želite da se rashladite na taj način poručuju da to budu niskoalkoholna pića ili razblažena alkoholna pića sa velikom količinom vode. Mamurluk i iscrpljenost od toplote su sama po sebi neprijatna stanja, a vrućine će ih dodatno pogoršati ako ne znate kako da reagujete u toj situaciji.

VIDEO BONUS:

Komentari (0)