Tetka Saveta

ZELENA SALATA VAM ISTRULI I SASUŠI SE ZA 24 SATA? 6 trikova profesionalnih kuvara kako da ostane sveža i do nedelju dana!

Jedna od omiljenih salata koja je ovih dana i te kako prisutna na našoj trpezi izuzetno je ukusna, ali ima i kratak vek trajanja, zato je važno da se na pravilan način brinemo o njenom odlaganju i čišćenju.

bySrećna Republika

27.03.2023 10:01

ZELENA SALATA VAM ISTRULI I SASUŠI SE ZA 24 SATA? 6 trikova profesionalnih kuvara kako da ostane sveža i do nedelju dana!
shutterstock.com

Stiglo je proleće, a sa njim na našim trpezama gotovo neizostavna postaje i zelena salata. Mnogima omiljena, ona se poslužuje uz gotovo sva glavna jela, a i sama za sebe, u kombinaciji sa određenim povrćem, pa i komadićima mesa i peciva, može da bude izuzetno hranljiv obrok

Zbog rasprostranjene upotrebe, posebno u ovo doba godine, mnogi pokušavaju da svoju zelenu salatu učine što je duže svežom, posebno ukoliko porodicu čini manji broj članova, pa je jednostavno nemoguće čitavu glavicu salate pojesti u jednom obroku ili danu. Zato domaćice odlično znaju koliko je teško sačuvati njenu svežinu i hrskavost listića makar na dan ili dva, pri čemu se može desiti da čak i u tom periodu ona istruli ili se sasuši. Tu je, takođe, i ona večita neodumica da li je bolje salatu oprati pa je takvu uskladištiti u frižider ili je ostaviti u izvornom obliku.  

Na to, ali i na mnoga druga pitanja, odgovore imaju profesionalni kuvari koji znaju određene trikove kako da salata duži period ostane sveža, pri čemu su po sredi zaista jednostavni koraci koji ne iziskuju dodatne troškove. A evo o čemu se radi.

Shutterstock

Zeleno povrće bi trebalo da bude neizostavan deo svačije ishrane 

1. Kupite tamniju zelenu salatu

Možda zvuči iznenađujuće jer je u suprotnosti sa onim čime se vodimo pri kupovini ostalog voća i povrća (ono što je svetlije zelenije duže traje), ali svetlija zelena se u tolikoj meri brže kvari da je to teško poverovati. Kupovinom tamnije zelene salate zapravo ćete uštedeti više novca. Ne samo da je tamnija zelena salata zdravija za vas, već duže traje u vašem frižideru.

2. Čuvajte zelenu salatu u posudi 

Ne držite zelenu salatu u običnoj posudi, već u činiji koju možete zatvoriti. Takođe, preporučljivo je da svoju zelenu salatu "nagurate" u što manju posudu kako bi imala što manje prostora da "diše". Ukoliko imate posude iz kojih možete izvući sav vazduh ili ih barem hermetički zatvoriti, još bolje, a od pomoći mogu da budu i vakuum kesice za odlaganje hrane iz kojih se može istisnuti višak vazduha. 

YouTube/printscreen

Zelenu salatu je najbolje skladištiti u što manjim posudama

3. Dodajte papirni ubrus u činiju

Ovaj savet je zaista lak! Postavite presavijeni papirni ubrus u svoju činiju, a zatim na njega stavite salatu. Na kraju ostacima ubrusa prekrijte salatu pre nego što stavite poklopac. Ubrus će vam pomoći da apsorbuje dodatnu vlagu i da je zadrži van vaše zelene salate, održavajući je tako svežijom. 

4. Ostale sastojke držite odvojeno

Nemojte dodavati preliv, paradajz, krastavce, sir, šargarepu i druge sastojke u salatu pre nego što je odložite. Bilo kakva hrana će brzo dovesti do uvenuća vaše zelene salate, tako da uvek vodite računa da ih držite u drugim posudama. 

YouTube/printscreen

Važno je salatu ne prelivati bilo kakvim dresingom ukoliko želite da vam duže traje, to jest ukoliko je ne jedete odmah

5. Kupujte organsko

Ako možete, pokušajte da kupujete organsku zelenu salatu. Ona ima tendenciju da stoji na polici kraće od obične zelene salate. Pošto manje stoji u prodavnici, to znači da će jednostavno duže trajati u vašem frižideru.

6. Koristite "okretač" za salatu

Pranjem zelene salate uklanja se sva prljavštinu, ali "mašina" za salatu je osuši tako da će trajati duže. Taj dodatni korak za uklanjanje viška vode traje samo nekoliko sekundi i odlično deluje na produženje svežine vaše zelene salate. Ukoliko ste u mogućnosti da imate jedan takav aparat, on će vam sigurno pomoći i sa očuvanjem svežine ostalih namirnica, pre svega povrća. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)