Slatkiši

DOMAĆI LIKER OD NARA: Nikad prostije, a ukus koji se pamti, zaboravićete na koktele!

Miriše na leto!

25.08.2024 08:00

DOMAĆI LIKER OD NARA: Nikad prostije, a ukus koji se pamti, zaboravićete na koktele!
Shutterstock

Liker od nara je idealan za leto iz nekoliko razloga. Nar ima prirodnu kombinaciju slatkoće i kiselosti, što daje osvežavajući i lagan okus. Liker od nara osvežava i rashlađuje, što ga čini savršenim izborom za vruće letnje dane. U poređenju sa težim, kremastim likerima, liker od nara je lakši i manje zasitan, što ga čini idealnim za opuštanje, zabave ili degustiranje uz bazen.

Sastojci:

  • kg nara (oko 3-4 velika nara)
  • 500 g šećera
  • 500 ml rakije
  • vanilin šećer
  • štapić cimeta 
  • kora jedne pomorandže 

Priprema:

Očistite nar tako što ćete ukloniti sve semenke i staviti ih u veliku činiju. Postoji nekoliko načina da to uradite a da ne prska okolo, najbolje je da ga prepolovite i iscedite sadržaj polovine u posudu sa vodom. Sve membrane će isplivati na površinu, a seme će ostati na dnu. Osim što će se lepo podeliti, prskanje, koje je kod nara veoma jako, sveli ste na minimum. Dodajte šećer preko semenki nara i dobro promešajte. Ako želite, možete dodati vanilin šećer za dodatni ukus. Mešavinu semena i šećera ostaviti da odstoji nekoliko sati ili preko noći, na sobnoj temperaturi. Ovo će pomoći naru da pusti sok, a šećer da se rastvori.

Nakon što je nar pustio sok, dodajte rakiju u posudu. Ako koristite štapić cimeta i koru pomorandže, dodajte ih i sada. Pomešajte sve sastojke, zatvorite posudu i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu 3-4 nedelje. Povremeno protresite posudu da biste pomogli mešanju.

Posle 3-4 nedelje liker procedite kroz finu cediljku ili gazu da biste uklonili semenke i začine. Liker sipajte u sterilisane flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Liker je spreman za upotrebu odmah, ali će se ukus poboljšati ako ga ostavite još nekoliko nedelja.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)