Panakota (Panna cotta), u prevodu kuvana pavlaka, je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom. Često se navodi kao tradicionalni dezert severne italijanske regije Pijemont.
Ukoliko ste i vi ljubitelj ove poslastice sa Mediterana, uz ovaj italijanski recept možete je napraviti i u svom domu, te uživati svakodnevno u punoći njenog ukusa.
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica želatina
- 4 kašike vode
Za preliv:
- 300 g malina
- 300 ml vode
- 5 kašika šećera
- 30 g gustina
Priprema:
Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer, pa zagrevajte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne provri. Kada provri, sklonite na šporeta, dodajte vanilin šećer i želatin, pa mešajte dok se sve u potpunosti ne sjedini, a želatin ne otopi. Smesu sipajte u šolje ili čaše, ostavite da se prohladi, pa ih prebacite u frižider. Za preliv, u šerpicu stavite maline i šećer, pa prelijte sa vodom. Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin. Kuvajte nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje. Kada se smesa ohladi prelijte je preko stegnute panakote i ponovo sve staviti u frižider da se skroz ohladi pre služenja.
Komentari (0)