Slatkiši

PANAKOTA SA MALINOM PO ITALIJANSKOM RECEPTU: Kremast slatkiš pravo sa Mediterana (FOTO)

Laganu italijansku poslasticu koja je osvojila svet lako možete napaviti i sami.

18.11.2022 07:01

PANAKOTA SA MALINOM PO ITALIJANSKOM RECEPTU:  Kremast slatkiš pravo sa Mediterana (FOTO)
shutterstock.com

Panakota (Panna cotta), u prevodu kuvana pavlaka, je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom. Često se navodi kao tradicionalni dezert severne italijanske regije Pijemont. 

Ukoliko ste i vi ljubitelj ove poslastice sa Mediterana, uz ovaj italijanski recept možete je napraviti i u svom domu, te uživati svakodnevno u punoći njenog ukusa.

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina
  • 4 kašike vode

Za preliv:

  • 300 g malina
  • 300 ml vode
  • 5 kašika šećera
  • 30 g gustina

 

Priprema: 

Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer, pa zagrevajte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne provri. Kada provri, sklonite na šporeta, dodajte vanilin šećer i želatin, pa mešajte dok se sve u potpunosti ne sjedini, a želatin ne otopi. Smesu sipajte u šolje ili čaše, ostavite da se prohladi, pa ih prebacite u frižider. Za preliv, u šerpicu stavite maline i šećer, pa prelijte sa vodom. Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin. Kuvajte nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje. Kada se smesa ohladi prelijte je preko stegnute panakote i ponovo sve staviti u frižider da se skroz ohladi pre služenja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)