Falafel je popularno srednjeistočno jelo koje se u celom svetu prodaje kao brza hrana i zbog svog hranljivog sastava idealna je zamena za meso. Na internetu se mogu naći oprečni podaci o poreklu tog jela. Neki kažu da je nastalo u Egiptu, a vodijel se večita polemika da li je arapsko ili jevrejsko. Ono oko čega nema dileme jeste da su svi oduševljeni ukusom tih "aromatičnih bombica".
Ovaj jednostavni recept za falafel morate isprobati.
Sastojci:
- 150g sirovih leblebija, nikako kuvanih
- crveni luk
- čen belog luka
- veza svežeg peršuna
- kašičica kumina
- kašičica suvog korijandera
- kašičica soli
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- malo bibera
Priprema:
Leblebije potopite u hladnu vodu i ostavite ih da odstoje oko 12 sati. Upiće vodu i duplirati se u veličini. Leblebije se ne kuvaju. Obe vrste luka iseckajte, kao i vezu peršuna. Zajedno sa oceđenim leblebijama stavite sve ostale sastojke u secka ili blender. Blendirajte nekoliko minuta. Ostavite smesu u frižider sat-dva. U manjoj šerpi zagrejte ulje (toliko da ima otprilike dva prsta od dna). Falafel treba da se prži u dubokom ulju. Rukama oblikujte kuglice koje spuštate u vrelo ulje. Svaka kuglica se prži nekoliko minuta, dok ne postane braon boje.
Kuglice možete služiti kao glavno jelo uz salatu!
Komentari (0)