Štrudle važe za poslasticu koja se služila na habzburškom dvoru, ali se odomaćila i na našim prostorima, naročito u Vojvodini. Vode poreklo od nemačke reči "strudel" što znači vrtlog, kako ona i izgleda. Služi se topla, a možete je napraviti u kombinaciji različitih ukusa. Evo jednostavnog domaćeg recepta za onu sa makom koju svi i najviše vole.
Sastojci:
Fil:
- 400 gr mlevenog maka
- 150 gr šećera
- 50 gr griza
- 300 ml mleka
Testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 7 gr suvog kvasca
- 1 jaje i jedno belance
- 125 gr maslaca
- 500 gr mekog brašna + koliko da se premesi i razvuče
- žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje
Priprema:
Zagrejte mleko za kvasac, pa odmah stavite mleko za fil. U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da reaguje. Pomešati mak, šećer i griz, pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladilo. U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance, pa naliti nadošao kvasac. Prvo mešati varjačom, pa posle mesiti rukom. Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo stopio sa njim. Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste, pa testo premesiti. Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti. Za to vreme se nadev hladi. Ukoliko je još vruć, pokriti testo kesom i sačekati. Ako je nadev mlak, možete odmah da ga koristite. Opet promešajte i proverite.
Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom izmedju dve štrudle kako se ne bi zalepile. Razvući testo na širinu pleha, pa tek onda u dužinu. Naneti pola mere maka, pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1–2 cm sa strane. Nastaviti uvijanje na uobičajen način. Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh. Isto ponoviti i sa drugim testom.
Umutiti žumance s mlekom i premazati štrudle. Malo ih viljuškom izbušiti. Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa staviti da se peku. Peći 40 minuta. Pečene štrudle ostaviti da se hlade, pa ih potom isecite na deblje parčiće.
Komentari (0)