Slatkiši

RUM KASATO, NEODOLJIVI SLATKIŠ ZA KOJI VAM NIJE POTREBNA RERNA! Spreman u trenu, a jedan sastojak će vas iznenaditi

Iako je u pitanju desert u ovaj kolač se stavlja jedna vrsta povrća koja mu daje teksturu, ali se njegov ukus ne oseća.

23.11.2022 08:01

RUM KASATO, NEODOLJIVI SLATKIŠ ZA KOJI VAM NIJE POTREBNA RERNA! Spreman u trenu, a jedan sastojak će vas iznenaditi
Shutterstock

Rum kasato je poslastica koju vole i deca i odrasli. Brzo i lako se pravi, nije potrebno peći ga u rerni, a mnogo je ukusniji od onog kupljenog u prodavnici.

Iako je u pitanju desert, u ovaj kolač, verovali ili ne, ide i kuvani krompir, čiji ukus se ne oseća u kolaču, ali mu daje posebnu teksturu. Kolač se seče na štanglice koje se prelivaju glazurom od čokolade koja se veoma jednostavno pravi.

Srećna republika vam donosi domaći recept za rum kasato koji će oduševiti sve vaše ukućane, ali i goste.

Sastojci:

- 300 g krompira

- 100 g margarina
- 200 g čokolade
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike ruma 
- 300 g mlevenog keksa
- 3 kašike ulja

Priprema:

Krompir oljuštiti i skuvati. Kad se skuva, ocediti vodu i ispasirati, pa u vruć krompir dodati margarin i 100 g na pari otopljene čokolade. Smesu mešajte dok se ne ujednači, a potom kakao, rum i postepeno mleveni keks. Smesu izliti u kalup, najbolje duguljastu posudu, i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Nakon što se kolač ohladio i stegao iseći na štanglice koje se umaču u čokoladnu glazuru.

Čokoladna glazura se pravi otapanjem ostatka čokolade u ulju na slaboj vatri sve dok čokolada ne postane tečna. Ukoliko nemate vremena, možete jednostavno preliti glazuru preko na kocke ili štanglice, u zavisnosti od toga kako isečete vaš kolač. Poslužiti kad se glazura stegne.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)