Štrudla je jedan od onih kolača koje svakog od nas vraćaju u detinjstvo. Izvorno, ovo je nemačka poslastica koja se odmoćaila u Vojvodini tokom vladavine Austro-Ugarske, da bi se odatle prenela na druge krajeve Srbije.
U pitanju je vrlo izdašan kolač koji može da se pravi sa raznim nadevima kako što su džem, mak, orasi i suvo grožđe... Nema ništa lepše nego kad cela kuća zamiriše na štrudlu koja se peče i istog trenutka nas vrati u detinjstvo. Osim što je izdašna, štrudla ima još jednu prednost, što duže stoji to je ukusnija.
Srećna republika vam poklanja stari vojvođanski recept za štrudlu sa orasima i suvim grožđem koja je meka kao duša i pojede se do poslednje mrvice.
Sastojci:
- 1 kesica suvog kvasca
- 40 g brašna
- 280 g putera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 60 g šećera
- 200 ml mleka
Nadev:
- 350 g mlevenih oraha
- 2 kašike meda
- 150 g šećera
- 100 g suvog grožđa
- malo ruma
- 1 kesica cimeta
- 1 žumance za premazivanje
- malo prah šećera
Priprema:
Kvasac pomešajte sa brašnom, dodajte malo mleka i ostavite nekoliko minuta da nadođe. Sipajte kvasac u brašno, dodajte istopljen puter, mleko, jaje i dodatno žumance, šećer i zamesite testo. Treba da bude glatko i da se ne lepi za prste. Ostavite ga da nadođe najmanje pola sata. Za to vreme pripremite nadev tako što ćete mlevene orahe preliti sa pola čaše vrele vode, dodajte suvo grožđe, cimet, rum, med i šećer. Sve dobro promešajte da se masa sjedini.
Greška! Nemoguće 40g brašna!