Vikend je pravo vreme da se pozabavite kulinarskim umećem i umesite dobro pecivo za vaše ukućane. Ne samo što će vam ono satima držati sitost, već će vam kuća zamirisati na izvrsne domaće krofne koje ćete, sigurni smo, praviti uvek iznova. Zaboravite na kilograme i na dijetu, jedno prekršeno pravilo neće vam izazvati baš tolike probleme jer ovo gurmansko zadovoljstvo nema cenu.
Sastojci:
- 500g brašna
- 2 jaja
- 200ml mleka
- 100ml ulja
- kesica kvasca
- 5 kafenih kašičica čećera
- prstohvat soli
- kora od jednog limuna
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U čašu toplog mleka sipajte kašičicu šećera i kvasca, pa ostavite 5 min da smesa nadođe. U međuvremenu izrendajte koru limuna, koja će vašim krofnama dati zaista poseban pečat. U brašno dodajte kvasac i ostatak mleka i sve ostale sastojke, pa zamesiti srednje tvrdo testo. Testo ostavite oko sat vremena da naraste.
Izručite testo na površinu koju ste prethodno posuli brašnom, razvucite koru i "izvadite" krofne otvorom čaše. Pokrijte krofne krpom dok se ulje u tiganju ne ugreje. Pržite ih po nekoliko minuta sa obe strane i na kraju ih pospite šećerom u prahu. Ukoliko ih punite kremom ili džemom, probodite sredinu krofne štapićem, u dresir-kesu sipajte krem i punite ih po želji.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)