Gibanica je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Postoje brojni recepti, a kao stvorena je za doručak ili večeru, ali i kao predjelo za slave i porodična okupljanja. Pravi se od gotovih, tankih kora koje se slažu sa bogatim filom ili se gužvaju u slažu u tepsiju. Nekad su naše bake pravile gibanicu očas posla sa jogurtom i pavlakom, a bila je hit u bivšoj Jugoslaviji, posebno među decom. Vrlo je izdašna, a tako jednostavna za pripremu da je mogu spremiti i najneiskusnije domaćice koje praktično nikad u ruci nisu držale varjaču.
Srećna Republika vam poklanja ovaj starinski recept za gibanicu sa jogurtom i pavlakom koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g sitnog sira
- 3 jaja
- 250 ml jogurta
- 200 ml kisele pavlake
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja što penastije možete pomoću viljuške, dodajte jogurt, pavlaku, ulje, prašak za pecivo, kiselu vodu, so i sitni sir. Sve pažljivo izmešajte da se sjedini. Svaku koru umočite u ovaj fil, a potom slažite u prethodno podmazan pleh. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve kore. Ostatak smese prelijte preko gibanice i ubacite u zagrejanu rernu da se peče. Gibanica se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena, uzmite dužu čačkalicu ili tanji nož i ubodite u sredinu. Ako nož nije ostao vlažan to znači da je gibanica lepo pečena i unutra. Izvadite je i ostavite da se ohladi, pre sečenja.
Uživajte!
Komentari (0)