Jela bez mesa

STARINSKA GIBANICA SA JOGURTOM I PAVLAKOM: Ovako su je pravile naše bake - očaraće vas i mirisom i ukusom!

Izdašna i jednostavna kao stvorena za doručak ili večeru, a mogu je napraviti i najneiskusnije domaćice.

20.02.2025 08:01

STARINSKA GIBANICA SA JOGURTOM I PAVLAKOM: Ovako su je pravile naše bake - očaraće vas i mirisom i ukusom!
Shutterstock

Gibanica je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Postoje brojni recepti, a kao stvorena je za doručak ili večeru, ali i kao predjelo za slave i porodična okupljanja. Pravi se od gotovih, tankih kora koje se slažu sa bogatim filom ili se gužvaju u slažu u tepsiju. Nekad su naše bake pravile gibanicu očas posla sa jogurtom i pavlakom, a bila je hit u bivšoj Jugoslaviji, posebno među decom. Vrlo je izdašna, a tako jednostavna za pripremu da je mogu spremiti i najneiskusnije domaćice koje praktično nikad u ruci nisu držale varjaču.

Srećna Republika vam poklanja ovaj starinski recept za gibanicu sa jogurtom i pavlakom koji će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g sitnog sira
  • 3 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

Umutite jaja što penastije možete pomoću viljuške, dodajte jogurt, pavlaku, ulje, prašak za pecivo, kiselu vodu, so i sitni sir. Sve pažljivo izmešajte da se sjedini. Svaku koru umočite u ovaj fil, a potom slažite u prethodno podmazan pleh. Postupak ponavljajte sve dok ne potrošite sve kore. Ostatak smese prelijte preko gibanice i ubacite u zagrejanu rernu da se peče. Gibanica se peče na 200 stepeni oko 40 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena, uzmite dužu čačkalicu ili tanji nož i ubodite u sredinu. Ako nož nije ostao vlažan to znači da je gibanica lepo pečena i unutra. Izvadite je i ostavite da se ohladi, pre sečenja.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)