Jela bez mesa

UZ OVE SAVETE NAPRAVITE NAJSOČNIJU GIBANICU: Kako bi bila vazdušasta, potreban je ovaj sastojak (FOTO)

Potrebno vam je svega nekoliko minuta i možete uživati u njenom fantastičnom ukusu.

25.12.2023 11:40

UZ OVE SAVETE NAPRAVITE NAJSOČNIJU GIBANICU: Kako bi bila vazdušasta, potreban je ovaj sastojak (FOTO)
shutterstock.com

Domaća gibanica sa sirom jedno je od omiljenih nacionalnih jela u Srbiji. Može se jesti  za doručak, večeru ili kao predjelo. Postoje različiti načini pripreme u određenim regionima, međutim, svi najviše vole onu najjednostavniju verziju sa sirom i jogurtom. 

Gibanica je rado viđena i na prazničnim trpezama gde se poslužuje kao predjelo. Lepa je kad je vruća, tek ispečena ali ukus joj je podjednako fantastičan čak i sutradan.

Srećna Republika donosi vam recept za domaću gibanicu sa sirom i jogurtom koju ćete napraviti za manje od 15 minuta. 

Shutterstock

Gibanicu možete poslužiti i sa kiselim mlekom

Sastojci:

  • 500 grama tankih kora
  • 0d 350 do 500 g. sira
  • 1 dcl jogurta
  • 1 dcl kisele vode
  • 4 jaja
  • 1 dcl ulja
  • so
  • susam za posipanje

 

Priprema:

Umutiti jaja, jogurt i kiselu vodu, malo posoliti. U podmazanu tepsiju staviti jednu trećinu kora ali svaku posebno malo poprskati vrelim uljem Zatim staviti polovinu sira, ponoviti postupak, ponovo kore koje prskate, sir i na kraju kore. Gibanicu iseći, i gornju koru poprskati vreljim uljem, zaliti jajima, posuti susamom i peći oko 35 minuta na 180 stepeni. Kisela voda i jogurt joj daju posebnu vazdušastu teksturu koju ćete obožavati.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)