Jela bez mesa

DOMAĆA POGAČA OD LISNATOG TESTA: Hrskava spolja, meka iznutra i topi se u ustima (FOTO)

Recept koji ćete obožavati.

07.12.2023 08:02

DOMAĆA POGAČA OD LISNATOG TESTA: Hrskava spolja, meka iznutra i topi se u ustima (FOTO)
shutterstock.com

Tokom slavskog perioda pogača je neizostavna na porodičnoj trpezi. Domaćice ih prave na različite načine, neke se posvete i posebnoj dekoraciji. Jedna od omiljenih pogača, koja je sve popularnija jeste ona od lisnatog testa. 

Ova sočna pogača jednostavno se pravi, a topi se u ustima. Zbog toga je rado viđena na trpezama kao dodatak ručku ili večeri.

Srećna Republika donosi vam recept za pogaču od lisnatog testa.

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 dl mleka (ako treba malo više)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja
  • 150 grama margarina
  • 1 žumance

 

Priprema:

Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mleka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mleka i zamesiti testo. Dobro ga razvući da se dobije glatko testo koje se ne lepi za posudu. Ostaviti na toplom da nadođe. Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, podeliti na 5 jednakih delova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da odstoje. Svaku lopticu razvući na prst debljine, a 4 premazati margarinom i slagati jednu na drugu i na kraju preko njih staviti petu nepremazanu.

Testo zatim razvući na krug prečnika oko 45 cm. Od kruga iseći obruč oko 2-3 cm širine. Preostali deo kruga iseći na 16 jednakih trouglova.Uvijati ravnomerno, ne kao kiflice nego širi kraj ka užem.Ređati u tepsiju premazanu uljem. Od obruča koji ste prethodno isekli možete praviti ružice koje ćete staviti u središnji deo. Ostaviti na toplom da nadođe, premazati umućenim žumancetom i peći na 200 stepeni. Kad porumeni, smanjiti na 180 tepeni i peći do kraja. Ceo proces pečenja traje oko 45 minuta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)