Tokom slavskog perioda pogača je neizostavna na porodičnoj trpezi. Domaćice ih prave na različite načine, neke se posvete i posebnoj dekoraciji. Jedna od omiljenih pogača, koja je sve popularnija jeste ona od lisnatog testa.
Ova sočna pogača jednostavno se pravi, a topi se u ustima. Zbog toga je rado viđena na trpezama kao dodatak ručku ili večeri.
Srećna Republika donosi vam recept za pogaču od lisnatog testa.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 2 dl mleka (ako treba malo više)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika ulja
- 150 grama margarina
- 1 žumance
Priprema:
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mleka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mleka i zamesiti testo. Dobro ga razvući da se dobije glatko testo koje se ne lepi za posudu. Ostaviti na toplom da nadođe. Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, podeliti na 5 jednakih delova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da odstoje. Svaku lopticu razvući na prst debljine, a 4 premazati margarinom i slagati jednu na drugu i na kraju preko njih staviti petu nepremazanu.
Testo zatim razvući na krug prečnika oko 45 cm. Od kruga iseći obruč oko 2-3 cm širine. Preostali deo kruga iseći na 16 jednakih trouglova.Uvijati ravnomerno, ne kao kiflice nego širi kraj ka užem.Ređati u tepsiju premazanu uljem. Od obruča koji ste prethodno isekli možete praviti ružice koje ćete staviti u središnji deo. Ostaviti na toplom da nadođe, premazati umućenim žumancetom i peći na 200 stepeni. Kad porumeni, smanjiti na 180 tepeni i peći do kraja. Ceo proces pečenja traje oko 45 minuta.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)