Većina ljudi se nekad zapitala kako profesionalni kuvari u restoranima ili prilikom pripreme keteringa uspevaju da za kratko vreme naprave toliku količnu ukusne hrane. Tajna je vrlo jednostavna od jedne smese pripremaju više vrsta hrane, a menjaju samo nadev.
Jedan od takvih je recept za slanu štrudlu kada se od jednog testa prave dva različita ukusa. Ovakav način skraćuje vreme pripreme a dobijete veću količinu ukusnog predjela za veće skupove ili slave. Možete menjati fil i poigravati se sa ukusima, pa štrudle filovati onim što vi i vaši ukućani najviše vole.
Srećna republika vam poklanja recept za jedno testo a dve slane štrudle različitog ukusa.
Sastojci za testo:
- 300 ml mlakog mleka
- 8 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
- 1 kašičica šećera
- 80 ml ulja
- 1 jaje
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
Fil 1:
- 200 g mekšeg sira ili fete
- 3 kašike pavlaka
- 1 jaje
- 200 g praške šunke
Fil 2:
- 200 g rendanog kačkavalja
- 2 kašike pavlake
- 150 g kulena
Za premazivanje koristite puter, a ukrasite susamom
Priprema:
Umesite testo i ostaviti 15-20 minuta da nadođe. Za to vreme pripremite nadev. Za prvu štrudlu iseckajte šunku pa je pomešajte sa sirom, dodajte jaje. Sličan postupak je i za drugi fil s tim što za njega nije potrebno jaje. Razvucite polovinu testa, premažite pavlakom pa dodajte nadev, urolajte štrudlu i stavite u pleh. Postupak ponovite sa drugom polovinom testa i drugim filom. Premažite obe štrudle puterom, pospite susamom i pecite 30 do 35 minuta na 200°C dok korica ne dobije zlatno žutu boju, a potom štrudle prekrijte folijom i pecite još desetak minuta. Štrudla je gotova kada je bocnete štapićem za roštilj a na njemu ne ostane vlažan trag nadeva. Ostavite da se ohladi, isecite i poslužite. Prijatno!
Komentari (0)