Gibanica je tradicionalna srpska pita i jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Nekad su domaćice same razvlačile kore, a danas kako nemaju vremena uglavnom je pripremaju od gotovih kora.
Postoje razni načini za pripremu ovog specijaliteta, a svaka domaćica ima neki svoj trki koji koristi. najveći problem je kako da bude meka i vazdušasta. Tajna je da u fil ne dodajete jogurt što mnoge domaćice rade, već samo kiselu vodu koja će učiniti da bude meka kao duša i vazdušasta.
Vrlo je jednostavna za pripremu, a može se napraviti za doručak ili večeru, kao predjelo za slavski ili neki drugi svečani ručak. Toliko je ukusna da se brzo pojede, jer niko ne može da pojede samo jedno parče već traži još.
Srećna republika vam donosi recept za pravu srpski gibanicu onako kako su je pravile naše bake.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za gibanicu
- 1/2 kg sira
- 4 jaja
- kašičica soli
- 1 decilitar ulja
- 2 dl kisele vode
Priprema:
Dobro umutiti jaja, pa dodati sir. Možete birati onaj koji volite - od sitnog švapskog sira, do fete ili tvrđih vrsta koje se izdrobe viljuškom. Nakon što dobijete ujednačenu masu, sipajte ulje, kiselu vodu i proverite koliko je smesa slana, što zavisi od sira i tek onda posolite po ukusu. Iako u pojedinim receptima piše da se dodaje jogurt, naš savet vam je da to ne radite zato što će jogurt previše smekšati gibanicu, koja treba da bude vazdušasta. Podmažite dublju tepsiju, pa svaku koru umočite u nadev i jednostavno slažite u tepsiju za pečenje. Ukoliko primetite da će vam zafaliti nadeva, slobodno u smesu dodajte još malo kisele vode. Kad ste složili gibanicu, odozgo stavite jednu kori i viljuškom je izbušite da bi mogla da se ravnomerno ispeče, a zatim je premažite s malo ulja. Gibanicu peći oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni. Da biste bili sigurni da je dobro pečena iznutra bocnite je vrhom noža, pa ukoliko na nožu ne ostaje nadev znak je da je gibanica gotova. Izvadite je iz vrele rerne i ostavite 15 minuta da se ohladi, a potom je isecite i poslužite.
Komentari (0)