Vaskrs je najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, svetlosti nad tamom, i nade nad očajanjem. Pored obavezne liturgije u crkvi, ovaj najveći praznik simbolično se obeležava i bogatom vaskršnjom trpezom. Pored šarenih jaja koji simbolizuju Vaskrs, obavezna je u vaskršnja pogača. U pitanju je obredni hleb koji deo je bogatih običaja za velike praznike kao što je ovaj. Simbolički on predstavlja zajedništvo i blagostanje porodice koja se okuplja oko svečane, praznične trpeze.
Srećna Republika vam poklanja tradicionalni recept za vaskršnju pogaču.
Sastojci:
- 250 ml mleka (mlako, ne vrelo)
- 600 g pšeničnog brašna (tip 400)
- 25 g svežeg kvasca (ili jedna kockica)
- 2 jajeta
- 100 g maslaca (otopljenog, ali ne vrućeg)
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica sirćeta
- susam ili lan za posipanje (po želji)
- crveno kuvano jaje za sredinu
Priprema:
U dublju posudu sipajte mlako mleko, dodajte kvasac, kašiku šećera i dve kašike brašna. Promešajte i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta na toplom mestu. Kada primetite da se na površini pojavljuju mehurići i da se zapremina uvećava kvasac je aktiviran. U posudu sa nadošlim kvascem dodajte otopljeni maslac, jedno celo jaje i jedno belance (žumance sačuvajte za premazivanje), kao i kašičicu sirćeta. Dobro sjedinite sve sastojke varjačom. Ubacite kašičicu soli i počnite postepeno da dodajete brašno. Mešajte drvenom varjačom dok god testo to dozvoljava. Kada postane pregusto, pređite na ručno mešenje. Mešajte snažnim pokretima dok se testo ne prestane lepiti za ruke i postane elastično i glatko.
Formirajte loptu od testa, stavite je u podmazanu posudu, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da narasta 60 minuta na toplom mestu. Testo bi trebalo da udvostruči svoju zapreminu. Podelite ga na tri dela. Dva razvaljajte u duže trake, debljine prsta, premažite ih istopljenim maslacem i ispletite kao pletenicu. Oblikujte je u krug i stavite u podmazanu tepsiju. Treći deo testa razvaljajte u manji pravougaonik, na jednom kraju napravite plitke rezove (na svakih 2 cm), uvijte u valjak i postavite u centar pletenice formirajući ružu.
Premažite celu pogaču razmućenim žumancetom, pospite susamom ili semenkama po izboru. U sredinu, ako želite, možete staviti crveno kuvano jaje pre pečenja. Pecite oko 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni, nemojte otvarati rernu dok se pogača ne ispeče. Nakon 20 minuta pečenja pogaču možete pokriti aluminijumskom folijom ako primetite da gornja kora tamni prebrzo. Proverite čačkalicom - ako izađe suva, pogača je gotova.
Uživajte!
Komentari (0)