Pre farbanja jaja za Uskrs, važno je biti siguran da koristite samo sasvim sveža jaja. Postoji jednostavan test koji možete uraditi kod kuće kako biste proverili koliko su jaja stara pre nego što ih ukrasite.
Evo kako da znate koliko je jaje staro.
Za ovaj test potrebna vam je providna posuda, malo vode i samo jedan sekund vašeg vremena. U providnu činiju ili čašu sipajte hladnu vodu, zatim pažljivo spustite jaje u nju i posmatrajte šta se dešava.
Na ovo treba da obratite pažnju
Ukoliko jaje leži horizontalno na dnu posude, to ukazuje na to da je sveže, staro između 1 i 3 dana.
Ako je donji deo jajeta blago podignut, dok je vrh još u dodiru s dnom, jaje ima oko 4 do 6 dana.
Ukoliko je donji deo jajeta podignutiji, jaje je staro između 7 i 9 dana.
Jaje koje pluta u sredini posude ima oko 10 do 18 dana, dok jaje čiji donji deo pluta iznad površine vode ima više od 19 dana starosti.
Kako se čuvaju jaja
Da biste bili sigurni da će jaja duže ostati sveža i jestiva, preporučuje se da ih ne čuvate u vratima frižidera, već ih smestite u kutiju u uglu srednje pregrade. Na taj način ćete smanjiti izlaganje jaja naglim promenama temperature i vazduhu, što može doprineti njihovom bržem kvarenju.
Nemojte zaboraviti da jaja imaju svoj rok trajanja, pa je važno pratiti datum koji je naznačen na pakovanju. Takođe, jedna od najvećih opasnosti konzumiranja pokvarenog jajeta jeste mogućnost trovanja salmonelom, pa je važno voditi računa o svežini jaja pre nego što ih upotrebite u pripremi obroka.
Komentari (0)