Tetka Saveta

UKRAŠAVANJE JAJA VOSKOM: Potrebne su vam 3 stvari, a rezultat će vas oduševiti (FOTO)

Praznična trpeza će sa ovakvim jajima biti još lepša.

22.04.2024 13:01

UKRAŠAVANJE JAJA VOSKOM: Potrebne su vam 3 stvari, a rezultat će vas oduševiti (FOTO)
Printscreen/https://www.youtube.com/@SladjanaScekic

Uskršnji praznici su sve bliže, te su se domaćice već dale u potragu za farbama za jaja. Postoji nekoliko načina i alata uz pomoću kojih ih možete dekorisati, a mnogi će se složiti da su najlepša ona koja su iscrtana voskom.

Dekorisanje na ovaj način spada u tradicionalne tehnike, a poslednjih godina je sve popularniji. Ma koliko zvučalo da je komplikovano, to zapravo i nije tako. Srećna republika otkriva kako da primenite ovu tehniku čak iako nikada pre niste probali bilo šta slično. Ono što vam je potrebno su tri stvari: jaja, pero (koje možete pronaći u svakoj knjižari), sveća i pravi pčelinji vosak.

Potrebna su vam sveža jaja, koja nisu ofarbana, ni skuvana i poželjno je da su držana na sobnoj temperaturi radi lakšeg crtanja. Crtajte na isti način otapanjem voska nad svećom, a potom hitrim kratkim potezima. Jaja se zatim boje, a većina voska spadne tokom kuvanja. Preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom, a potom izglancati jaje masnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja.

youtube/slađinirecepti

Ukrašavanje jaja voskom

 

Postoji i još jedan način, a odnosi se na crtanje preko već skuvanih jaja. Skuvajte jaja u željenoj boji i sačekajte da se ohlade ali ne potpuno, jer se lakše crta po toplom jajetu, ili makar onom koje je sobne temperature. Komadić voska na vrhu pera zagrevajte nad plamenom sveće dok potpuno ne potamni, a potom povlačite linije po jajetu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)