Tetka Saveta

ZABORAVITE NA SKUPO I ZAHTEVNO UKRAŠAVANJE: Uz malo mašte napravite najlepša uskršnja jaja na kojima će vam svi zavideti! (FOTO)

Kraljevska, jaja na pruge ili ona sa satenskom trakom su među najaktulenijim ove godine.

11.04.2024 14:20

ZABORAVITE NA SKUPO I ZAHTEVNO UKRAŠAVANJE: Uz malo mašte napravite najlepša uskršnja jaja na kojima će vam svi zavideti! (FOTO)
shutterstock.com

Tehnike ukrašavanja uskršnjih jaja su se usavršile poslednjih godina, pa su uskršnja jaja postala ne samo simbol velikog praznika, već i uskrasni element. Postoje brojne tehnike za barbanje i ukrašavanje od dekupažiranih do mermeriranih kreacija.

Ako niste vešti u crtanju uvek možete jednsotavno da ih ofarbate u razne boje i nalepite sličice. Međutim, ukoliko odvojite malčice više vremena ili želite da obradujete najmilije, možete iskoristiti šablone za privremene tetovaže, lakove za nokte, akrilne boje ili tempere, kao i kolaž papir ili čak ukrasne trake. 

Jaja vezana satenskom trakom

 

 

Dodatak tkanine poput male satenske trake može stvoriti dozu eleganacije i poklona, čak i na običnom jajetu. Jaja ne moraju biti ni ofarbana, ali ukoliko to jesu, biće lepša i potpunija. Dovoljno je iseći satensku traku u boji koju želite i obmotati je oko jajeta i vezati u mašnicu. Ukoliko nemate satenske, mogu poslužiti i klasične trake od ukrašavanja poklona.

Kraljevska jaja

 

 

Ova kraljevska uskršnja jaja mogu se ukrasiti privremenim tetovažama i nalepnicama za nokte kako bi se postigao delikatan izgled. Nanesite ih na spoljašnjost ljuske jajeta baš kao što biste to učinili na sebi. 

Potreban materijal:

  • 20 tvrdo kuvanih jaja
  • plava boja ili koju već želite
  • sirće
  • nalepnice
  • makaze
  • ubrusi/peškir

Prvo 10 kuvanih jaja obrišite sirćetom, temeljno osušite i obojite u plavo prema uputstvima za upotrebu na boji. Preostalih 10 jaja samo skuvajte, bilo bi lepo da su kupljena bela, pa izrežite oblik koji želite zatim uklonite zaštitni sloj sa nalepnica - privremenih tetovaža ili nalepnica za nokte i zalepite. Poželjno je i da nalepnice budu plave, ali može i druga boja. Držite tetovažu ili nalepnicu za ivice i stavite na sredinu kuvanog jajeta. Potom stavite jaje u jednu ruku i tetovažu/nalepnicu držite palcem, a drugom rukom mažite vlažnim peškirom preko nalepnice lagano pritiskajući nadole. Kad osetite da se zalepilo za jaje, pažljivo uklonite papir. Ako bilo koji deo nije potpuno pričvršćen, pažljivo ih ponovo namažite vlažnim peškirom, pa pustite da se potpuno osuši.

Jaja sa trakicama

 

 

Na tvrdo kuvana jaja zalepite parčiće lepljive trake, onako kako želite da izgledaju vaše pruge. Možete ih razdvajati ili praviti pruge dužinom celog jajeta. Pre nego što zalepite traku na jaja, oblikujte je makazima u obliku pruga. Važno je da lepo zalepite traku tako da vazduh ne bude ispod nje, odnosno da boja ne može da prođe. Uradite to pažljivo kako jaje pod pritiskom ne bi puklo.

Nakon toga ubacite u teglu boju za farbanje jaja i dodajte 2 kašike sirćeta, razmutite i ubacite jaja da odstoje u boji oko dva do tri sata, u zavisnosti kakav intezitet boje želite. Ako koristite prirodne boje od namirnica, onda ostavite jaja da odstoje u boji tokom cele noći u frižideru. Kada izvadite jaja iz boje, ostavite ih da se osuše, a kada su potpuno suva, sklonite trakice sa jaja. Dobićete čudesne pruge i unikatno dekorisano uskršnje jaje. Za dodatni sjaj premažite jaja uljem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)