Uskršnji praznici su sve bliže, te su se domaćice već dale u potragu za farbama za jaja. Postoji nekoliko načina i alata uz pomoću kojih ih možete dekorisati, a mnoge domaćice su nedeljama pre Uskrsa krenule u nabavku neophodnog materijala kako bi dobile najlepša jaja.
Dok su se u početku jaja farbala putem biljaka i prirodnim bojama, vremenom su se pojavile različite nijanse, kao i same tehnike dodatne dekoracije, pa je od običnog farbanja jaja nastala prava umetnost. Ako želite da vam uskršnja jaja zaista zablistaju i privuku pažnju, možete isprobati tehniku farbanja šećerom i belim vinom, uz dodatak jestive boje. Ovaj jedinstveni proces će vam omogućiti da stvorite svetlucava jaja koja će se istaći među svim ostalim.
Ono što ovu tehniku farbanja čini posebnom jeste upravo dodatak šećera, koji daje jajima ne samo sjaj, već i posebnu teksturu. Kombinacija vina, šećera i boje stvara efekat koji će vaša uskršnja jaja učiniti neodoljivo privlačnim i zanimljivim. Pojedini se zaklinju da su uz pomoć ove tehnike jaja svetlucala čak i u mraku.
Prilikom kupovine jaja izaberite ili bela ili što svetlije smeđa. Neophodno je da imate belo vino, šećer i boje za jaja, recimo prehrambene. Glavni sastojci za ovu tehniku farbanja su belo vino, šećer, jestiva boja i jaja. Bitno je da se jaja ne okreću pomoću kašike, jer će kašika da skine svetlucavi sloj sa ljuske jajeta. Potrebno je da kuvana jaja u vinu budu minimum pet sati da bi se formirali tzv. kristali.
Ukoliko želite da isprobate više boja, u manje posude stavite oko 200 ml belog vina i dve velike kašike šećera. Dodajte boje, lepo promešajte, pa stavite jaja. Jaja ostavite da se kuvaju desetak minuta. Dok su još uvek topla možete ih prebaciti u neku drugu posudu, a i ne morate. Najbolje je ova jaja da farbate uveče, da bi ona ostala u vinu tokom noći. Potrebno je vreme da se formiraju svetlucavi kristali. Sutradan jaja pažljivo izvadite na papirnu salvetu i ostavite da se dobro osuše. Konačan rezultat su fantastično obojena jaja posuta sitnim kristalima.
Komentari (0)