Jela sa mesom

MIRIS MORA I UKUS MEDITERANA: Sočni špageti s tunjevinom, rukolom i čeri paradajzom

Priprema traje oko 20 minuta.

13.02.2025 08:01

MIRIS MORA I UKUS MEDITERANA: Sočni špageti s tunjevinom, rukolom i čeri paradajzom
Schutterstockk

Ako volite mediteransku ishranu, i želite brzo, ali super ukusni jelo, špageti sa tunjevinom, rukolom i čeri paradajzom su sjajan izbor. Kada tu dodate feferone i inćune, dobijate ukus koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Iako je brz, ovaj obrok će vas zasititi, a priprema traje oko 20 minuta. Srećna republika vam donosi sjajan recept za sočne špagete sa tunjevinom, za ukus mora i mediterana u sred zime.

Sastojci: 

  • 400 g špageta
  • 2 veća čena belog luka 
  • manji ljuti feferon
  • 3 fileta inćuna
  • 16 zrelih čeri paradajza 
  • 2 x170 g konzerve tunjevine u maslinovom ulju
  • 2 kašičice kapra
  • 1 limun
  • 200 g rukole
  • so
  • maslinovo ulje

Priprema:

U velikom loncu stavite vodu da proključa. Kad voda provri, dodajte so, a zatim ubacite špagete.

shutterstock.com

Sočno, brzo i ukusno

Kuvajte ih uz povremeno mešanje na srednje jakoj vatri, dok ne postanu al dente - obično je to upola kraće od vremena navedenog na pakovanju.

Dok se testenina kuva, pripremite sastojke: sitno naseckajte beli luk i feferone, a inćune i paradjz grubo narežite.

U velikom tiganju zagrejte tri kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk, feferone, inćune i kapar pa pržite oko dva minuta dok ne zamirišu. Zatim ubacite paradajz i promešajte, dopuštajući im da puste svoje sočne arome. Vodu od kuvanja nemojte da bacate.

Hvataljkama prebacite špagete u umak i mješajte na vatri dok ne postane sjajna i povezana. Potom, ako je potrebno, dodajte malo vode u kojoj su se kuvale špagete kako biste postigli savršenu teksturu. Zatim dodajte tunjevinu s maslinovim uljem, pažljivo je razlomite viljuškom i dodajte malo sveže isceđenog soka od limuna. Promešajte kako bi se tunjevina zagrejala, a zatim umešajte veći deo rukole - neka nežno uvene u toplini umaka. Na kraju jelo začinite prstohvatom soli i sa još malo limunovog soka, prema ukusu. Poslužite na tanjirima,  a za završni dodir pospite preostalu svežu rukolu. Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)