Ruska salata je jedno od najomiljenijih predjela u Srbiji. Zamerka onih koji poste je što ne može da se jede u vreme posta kao što je sad aktuelni Petrovski post.
Međutim, postoji i posna ruska salata koja po ukusu ni najmanje ne zaostaje za onom mrsnom. Priprema se sa sličnim sastojcima, samo što se umesto praške šunke stavlja tunjevina, umesto klasičnog posni majonez. Ima i dodataka kao što su izuzetno zdrav susam i kikiriki, ali i kukuruz šećerac koji daje poseban šmek ovom jelu.
Srećna republika vam poklanja recept za posnu rusku salatu.
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine
- 200 g kikirikija
- 100 g susama
- 100 g mariniranih pečuraka
- 6 kiselih krastavaca
- 5 crvenih, kiselih paprika
- 400 g kukuruza šećerca
- veći krompir
- 3 šargarepe
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice bibera
- veza peršuna
- so po ukusu
- 400 g posnog majoneza
Priprema:
Šargarepu i krompir iseckajte na kockice i obarite. Skuvajte kukuruz, kikiriki sameljite na krupno ili iseckajte. Susam propržite na suvom teflon-tiganju. pa sve izmešajte. Dodajte iseckane marinirane šampinjone, kiselu papriku, krastavčice, a tunjevinu ocedite od ulja. Posolite, pobiberite, dodajte origano i sitno sečen peršun. Na kraju dodajte posni majonez i sve sjedinite u kompaktnu masu. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru pre služenja.
Prijatno!
Komentari (0)