Jela sa mesom

MUSAKA OD SLATKOG KUPUSA - jelo koje svi vole: Ako ste ljubitelj sarme i podvarka, ovo je specijalitet za vas!

Isprobajte nešto novo i drugačije, a priprema je vrlo jednostavna.

30.03.2025 08:01

MUSAKA OD SLATKOG KUPUSA - jelo koje svi vole: Ako ste ljubitelj sarme i podvarka, ovo je specijalitet za vas!
shutterstock.com/Marina Onokhina

Musaka od slatkog kupusa je jelo koje zaslužuje da se nađe na vašem stolu. Ukoliko je do sada niste pravili, veoma lako može postati jedan od vaših omiljenih recepata za ručak. Ova musaka nije samo ukusna, već je i sveobuhvatan obrok, bogat povrćem, mesom, jajima i pavlakom. Zbog svoje izvanredne kombinacije sastojaka, predstavlja pravi izbor za uživanje, a deca je rado jedu.

Sastojci: 

  • 1 veća glavica kupusa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 šoljica pirinča
  • suvi začin od povrća po ukusu
  • začinska papriku po ukusu
  • so i biber po ukusu
  • 2 jajeta
  • čaša kisele pavlake
  • ulje za prženje

Ovaj recept je popularan već generacijama, što dodatno govori o njegovoj vrednosti i tradiciji.

Priprema:

Priprema musake je jednostavna i brza. Prvo iseckajte kupus na sitne rezance, kao za salatu, i prodinstajte ga na ulju dok ne omekša. Nakon što ga sklonite sa vatre, dodajte rendanu šargarepu i šolju opranog pirinča. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim u drugoj šerpi prodinstajte crni luk sa mlevenim mesom. Kada meso dobije lepu rumenu boju, prebacite ga u šerpu sa kupusom i dobro izmešajte.

Nakon što ste sve sastojke spojili, zagrejte rernu na 220 stepeni. U posebnoj posudi razmutite jaja i pavlaku, dodajte suvi biljni začin i začinsku papriku po ukusu, kao i malo ulja. U dublju tepsiju prebacite smesu mesa i kupusa, prelijte razmućenim jajima i pavlakom, a zatim protresite pleh kako bi se sve ujednačilo. Stavite musaku u rernu da se peče dok ne dobije prelepu rumenu boju i dok pirinač ne omekša. Poslužite je sa kiselom pavlakom, što dodatno obogaćuje ukus ovog tradicionalnog jela.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)