Pire krompir je obavezan deo srpske trpeze i neizostavan prilog uz sve vrste mesa od pečenog do dinstanog, razne vrste gulaša i naravno ćufte. Većina domaćica krompir skuva u vodi, potom ga procedi, izgnječi, ubaci mleko, puter, nekad i malo pavlake, pa ga dobro umuti. Međutim, malo ko zna da je to pogrešan način zbog čega najčešće nastaju krudvice umesto da pire krompir bude kremast.
Kako je objasnila profesionalna kuvarica Rozmari Gil ovo je potpuno pogrešan način za pripremu pire krompira.
Kako se pravi?
Prema rečima Rozmeri kad krompir prvo skuvate u vodi koju potom procedite na taj način bacate skrob i sve hranljive materije koje je krompir ispustio u vodu prilikom kuvanja.
- Kuvajte krompir u mleku, a ne u vodi! Krompir je kao pasta, ispušta skrob u tečnost tokom kuvanja, koja postaje tečno zlato i omogućava nam da dobijemo bujni, svilenkasti, kremasti, pire krompir. Kada prospete vodu u kojoj se kuvao krompir bacite sav skrob u odvod i sve hranljive materije koje je isputio tokom kuvanja. Prilikom kuvanja u mleku dobijate i zamenu za pavlaku - objasnila je Rozmeri.
Njen video snimak na TikToku postao je viralan sa 8,8 miliona pregleda i izazvao je burne komentare na mrežama.
- Ovo izgleda fenomenalno!
- Kuvam već više od 30 godina, ali nisam znala za ovo. Pire krompir sam uvek pripremala kuvajući ga u vodi, moram isprobati i ovaj način.
- Da li se i vama čini da ovo više liči na supu, a manje na pire krompir? Meni se čini da je ovo ipak previše mleka.
- Kombinacija skroba i mleka? Hm, nekako mi to ne ide zajedno. Uz to previše je vodenasto, više liči na supu, a ne na pire krompir koji ja znam i volim.
- Zašto ste tako negativni? Žena je pokazala svoj trik i kako ona to radi. Ako vam se ne sviđa nemojte ga tako praviti i tačka.
- Ja već godinama mojoj porodici pripremam pire krompir na ovaj način i oni ga obožavaju. Zaista je preukusan - bili su samo neki od komentara na ovaj post.
Komentari (0)