Slatkiši

Mekane kokos-kuglice od 6 sastojaka: Savršen slatkiš za slavu i svaki dan

Domaće kuglice s kokosom nikada ne dosade

Slika Autora
byNevena Jakovljević

19.10.2025 08:01

Mekane kokos-kuglice od 6 sastojaka: Savršen slatkiš za slavu i svaki dan
freepik

Sezona slava, praznika i porodičnih okupljanja polako kuca na vrata, a sa njom dolazi i vreme kada se na trpezama traže provereni, omiljeni recepti koji spajaju ukus, miris i tradiciju. Među tim nezaobilaznim sitnim kolačima, kokos kuglice, zauzimaju posebno mesto. Ne samo da prelepo izgledaju na tanjiru sa kolačima, već i osvajaju svojim laganim, nežnim ukusom koji podseća na detinjstvo i one prve recepte koje smo naučili od baka ili mama.

Ove kuglice su idealan izbor kada želite nešto slatko, brzo i jednostavno, a da ipak ostavi utisak. Ne zahtevaju pečenje, ne troše puno vremena, a mogu se pripremiti unapred, što ih čini savršenim desertom za sve vrste proslava - od rođendana i slava do novogodišnjih okupljanja. Takođe, ono što ih čini još posebnijima jeste što ih možete prilagoditi svom ukusu - sa punjenjem od lešnika, badema ili čak čokoladnim iznenađenjem u sredini.

Ako volite kombinaciju kokosa, mleka u prahu i lagane teksture koja se topi u ustima, ovaj recept za domaće kuglice će sigurno postati jedan od vaših favorita.

Sastojci:

  • 200 g kokosa
  • 250 g šećera
  • 250 g mleka u prahu
  • 125 g margarina
  • 100 ml vode
  • bademi, lešnici, čokoladne kuglice

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa zagrejte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim dodajte margarin i mešajte dok se ne istopi i sjedini sa smesom.

Kad se dobije glatka tečna masa, dodajte mleko u prahu i kokos. Neprestano mešajte kako biste izbegli stvaranje grudvica - smeša treba da bude ujednačena i kremasta.

Ostavite da se ohladi. Kada smesa postane dovoljno čvrsta za oblikovanje, uzimajte po malo kašikom, u sredinu stavite punjenje po želji - badem, lešnik ili čokoladu - i oblikujte kuglicu rukama.

Na kraju, svaku kuglicu uvaljajte u kokos, poređajte ih na tacnu i ostavite u frižideru da se stegnu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)