Zanimljivosti

KO JE DAMA ĐORĐA MELONI KOJA JE PODIGLA ČITAV SVET NA NOGE?! Trpela je maltretiranje u školi, sama odgaja dete, optužuju je da je fašista, a evo šta ona kaže za sebe! (FOTO, VIDEO)

Italijanska političarka Đorđa Meloni (45) uspela je ispred svoje desničarske stranke Braća Italije osvoji ovog vikenda najveći broj glasova na parlamentarnim izborima, a njen život je ono što posebno intrigira svetsku javnost.

bySrećna republika

26.09.2022 14:39

KO JE DAMA ĐORĐA MELONI KOJA JE PODIGLA ČITAV SVET NA NOGE?! Trpela je maltretiranje u školi, sama odgaja dete, optužuju je da je fašista, a evo šta ona kaže za sebe! (FOTO, VIDEO)
Tanjug/AP

Đorđa Meloni (45), italijanska novinarka i političarka, član Doma poslanika Republike Italije od 2006. godine, uspela je da ovog vikenda uzdrma čitavu Evropu, ali svet nakon što je uprkos činjenici da je čelnica ekstremno desničarske stranke Braća Italije osvojila većinu dovoljnu da postane nova premijerka moćne evropske zemlje. Tim je postala i prva žena koja bi mogla da dođe na tu funkciji u istoriji Italije. 

Zapadni mediji u prethodnom periodu nisu štedeli mladu političarku britkog jezika, optužujući je da podržava čak i neke neofašističke stavove, iako su citirali delove iz njene autobiografije "Ja sam Đorđa" iz 2021. godine u kojoj je napisala je da je svesna da se nalazi "u političkom minskom polju".

- Mi smo deca naše istorije. Cele naše istorije. Kao što je slučaj sa svim drugim narodima, put koji smo prešli je složen, mnogo komplikovaniji nego što mnogi žele da obznane - napisala je ona, oštro odbacujući kult vođe koji je uobičajen za fašizam. 

Ipak, kako navodi Dojče vele, kada Melonijeva održava konferencije za štampu u sedištu stranke, fašistički simbol je uvek na vidiku - logo Braće Italije. To je stilizovani plamen u italijanskim nacionalnim bojama, zelenoj, beloj i crvenoj, večni plamen koji figurativno gori na Musolinijevom grobu.

- Nemam za šta da se izvinjavam u svom životu. Ali u dve od tri televizijske rasprave trebalo bi da govorim o istoriji, a ne o aktuelnoj politici. Mislim da to nije u redu. Godinama se spremam da postanem premijer - isticala je Melonijeva u izjava neposredno pred nedeljne, parlamentarne izbore u zemlji. 

Tanjug/AP

U četvrtoj vladi Silvija Berluskonija Melonijeva je bila ministarka omladine 

Prošle jeseni, pripremajući se za predizbornu kampanju koja je prethodila glasanju 25. septembra, Melonijeva je poslala interne dopise stranačkim grupama u kojima im je naložila da prestanu da daju ekstremne izjave, da se suzdrže od pominjanja fašizma i, iznad svega, da se uzdrže od takozvanog rimskog pozdrava - gesta sa ispruženom desnom rukom koja podseća na Hitlerov ili nacistički pozdrav.

- Kao da je želela da pomeri stranku sa političke margine, sa ekstremne desnice na desni centar. Kao sa nastoji da preoblikuje stranku i da je predstavi kao konzervativnog šampiona patriotizma koji apeluje na srednju klasu da formira koaliciju s drugim desničarskim partijama - Ligom Matea Salvinija i Forca Italijom, koju predvodi bivši premijer Silvio Berluskoni - napominje Dojče vele. 

Melonijeva je rođena i odrastala u Garbateli, radničkom delu Rima, a u politiku se uključila većsa 15 godina nakon što se registrovala u Fronte dela Đoventu, omladinskom krilu Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), stranke koju je osnovao Đorđo Almirante. On je bio ministar u vladi fašističkog diktatora Benita Musolinija. 

 

- Pokret MSI me je privukao jer sam u njemu pronašla solidarnost u blisko povezanoj, iako marginalizovanoj, zajednici militanata koji se često prikazuju kao zli ili nasilni, a zapravo su ljudi koji su posvetili sve svoje vreme politici za razliku od posećivanja diskoteka ili odlaska u kupovinu - napisala je u autobiografiji. 

Zanat je usavršila kroz studentsku politiku, distribuirajući flajere po školama i lepeći postere na ulicama oko Garbatele, sve vreme pokušavajući da proceni raspoloženje javnosti ćaskajući sa ljudima na pijacama, što je rekla da radi i danas. Godine 2004. izabrana je za predsednicu omladinskog krila Nacionalne alijanse, stranke koja je nastala iz MSI.

- U javnosti kažu da se malo smeje i da uvek deluje ljuto. Ali privatno je prijatna - rekao je o Melonijevoj Federiko Molikone, koji poznaje novu potencijalnu premijerku Italije od njenih ranih godina u politici. 

Njen uspon u politici olakšan je dolaskom Berluskonija, koji je prvi put došao na vlast 1994. u koaliciji sa preoblikovanim Nacionalnom savezom i Severnom ligom (sada Liga). Vlada je preživela samo godinu dana, ali se alijansa vratila na drugi mandat 2001. Godine 2006. postala je najmlađa potpredsednica Predstavničkog doma ikada. Berluskoni se vratio na svoj treći premijerski mandat dve godine kasnije, imenovavši Melonijevu za ministra omladine. Nacionalna alijansa je raspuštena 2009, a ona je osnovala Braću Italije 2012.

Predsednica je stranke Braća Italije od 2014, a od 2020. godine je predsednik Evropske konzervativne i reformske partije. U četvrtoj vladi Silvija Berluskonija bila je ministar omladine, a ujedno i najmlađi ministar u italijanskoj istoriji.

Od početka nastanka stranke Melonijeva pokušala da tu organizaciju očisti od njenog neofašističkog imidža. U avgustu je objavila video na engleskom, francuskom i španskom, u kojem je rekla da je "fašizam otišao u istoriju“. Međutim, ona je odbila pozive da ukloni MSI-jev trobojni plamen sa logotipa Braće Italije i zadržala je moto "Bog, porodica, otadžbina".

Inače, Melonijeva je neudata majka jednog deteta, a sebe ne opisuje kao feministkinju, već kaže da je protiv „ružičastih kvota“ i da uloge treba da se ostvaruju kroz zasluge, a ne po. To ilustruje tvrdnjom da je njena partija jedina koja ima tek nekoliko žena na rukovodećim pozicijama. Ali njeni protivnici tvrde da je učinila malo da promoviše društveni i ekonomski napredak žena.

- Ništa nije učinila da ukloni prepreke sa kojima se žene svakodnevno suočavaju - rekla je Laura Boldrini, političarka Demokratske stranke.

Inače, postoji podatak da je u osnovnoj školi trpela maltretiranja od strane svojih vršnjaka, i to pre svega jer je bila niska i sitne građe. Javno se deklariše kao hrišćanka. U svom govoru ispred bazilike Svetog Jovana u Rimu, rekla je:

- Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam hrišćanka! 

Podsetimo, ovog vikenda je na izborima u Italiji koalicija krajnje desnice osvojila od 41 do 45 odsto glasova, od čega je najviše pripalo "Braći Italije" koju vodi upravo Melonijeva.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)