Psihologija

DA LI NOVAC KUPUJE SREĆU? Naučnici dobili odgovor na večitu dilemu, a mnogi će se iznenaditi tvrdnjama koje su otkrivene!

Da li je sreća para puna vreća, otkrivaju naučnici nakon podrobrnih istraživanja koja su sproveli.

12.11.2022 14:00

DA LI NOVAC KUPUJE SREĆU? Naučnici dobili odgovor na večitu dilemu, a mnogi će se iznenaditi tvrdnjama koje su otkrivene!
pexels.com

Da li se sreća ogleda u toplom obroku i ljubavi koja vlada među najbližima ili je to bankovni račun sa više nula? Ako je suditi prema studiji koju su objavili Danijel Kahneman i Angus Deaton iz 2010. godine a koja se bavila pitanjem novca i blagostanja, pored osnovnih kriterijuma, srećnu porodicu čini i godišnji dohodak od čak 75.000 dolara. Psiholozi su u studiji otkrili da se sreća kod ljudi povećava sve dok ne dođu do ove cifre nakon čega se stvari menjaju. 

Međutim, druga istraživanja su pokazala da se životni problemi ne mogu rešiti novcem, možda neki, ali kroz životne nedaće svi prolazimo isto.

unplash

Kada su drugi parametri za sreću ispunjeni novac ne igra glavnu ulogu

 

Sreća se ne kontroliše

 Emocija poput sreće se ne postiže tako lako i psiholozi tvrde da to nije "mentalni prekidač" koji možete uključiti ukoliko se svota novca na vašem računu poveća. Ona zavisi od mnogobrojnih faktora koji moraju biti usklađeni, a među kojima su posao, zdravlje, odnosi sa drugima, ličnost i mnogo toga što upotpunjava ovu kariku. Istraživači su ovoj temi takođe pristupili dvostrano, razmatrajući trenutnu sreću kod pojedinca, te opštu sreću i zadovoljstvo životom, jer pomenuti parametri mogu odstupati i menjati se u određenom vremenskom periodu. To znači da svako od nas ima nekad loš dan ili nedelju, što ne bi bilo merodavni pokazatelj za opštu sreću. Zbog toga su istraživači uzeli oba vida sreće kako bi dali opštu bolju sliku o njoj kod ispitanika.

shutterstock.com

Novac će igrati važnu ulogu do određenog vremena, tvrde psiholozi

Nekada je nedostatak novca okidač drugih problema

Iako je studija otkrila da je blagostanje na vrhuncu od 75.000 dolara, nije pokazala smanjenje zadovoljstva životom. Druga istraživanja su utvrdila da dobro zdravlje i generalno jaki odnosi sa drugima, ne traže nužno određen broj na platnoj kartici. Suprotno tome, ukoliko niste zdravi ili ste usamljeni, nedostatak novca može pogoršati te izazove sa kojima se svako susreće. Iz ovoga su psiholozi zaključili da novac prestaje da igra važnu ulogu onda kada vam omogućava da lagodno i udobno živite.

Da li novac zaista kupuje sreću?

Nijedna od studija nije potvrdila da novac kupuje sreću. U drugim istraživanjima je potvrđeno da jedino način na koji se novac troši može činiti ljude srećnijima, u smislu davanja drugima, ili usmeravanja novca na neke stvari koje ljude čine srećnijima poput određenih aktivnosti. U istom istraživanju su učesnicima dali novac kako bi ga potrošili na sebe i druge, a rezultati su pokazali da su srećnije bile dobrotvorne grupe, odnosno oni koji su usmeravali novac na drugoga. Dakle, povećanje plate, ili neki dobitak sa strane neće vas učiniti srećnijima na duge staze, ali će vam možda način nakoji budete usmerili taj novac izmamiti osmeh na lice.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)