Psihologija

KAKO DATI OTKAZ: Nekoliko saveta za dostojansten prekid saradnje sa poslodavcem (VIDEO)

Ukoliko ste doneli odluku da prestanete sa radom na aktuelnom poslu, koji god da su razlozi za to, budite profestionalni do kraja.

02.11.2022 18:10

KAKO DATI OTKAZ:  Nekoliko saveta za dostojansten prekid saradnje sa poslodavcem (VIDEO)
pexels.com

Ukoliko niste više zadovoljni radnim okruženjem ili imate nove poslovne ponude, koje su vam primamljivije od aktuelnih, najbolje je da na vreme prelomite i donesete odluku o promeni posla. Ovaj potez nikada nije lak, posebno ako ste duže vreme zaposleni kod istog poslodavca.

Ma koje motive da ste imali za davanje otkaza, potrudite se da to uradite što profesionalnije, bez teških reči. Pre svega, proverite da li ste sigurni u to da  želite da promenite radno mesto. Kada sami sa sobom utvrdite šta želite, saopštite poslodavcima. 

Foto: Shutterstock

Budite sigurni u svoju odluku

 

Budite fer prema poslodavcu

Iako poslodavac možda nije bio sasvim fer prema vama, budite vi fer i pokažite time kakva ste osoba. Nema razloga da se spuštate na niske grane.

Ispoštujte otkazni rok

Ukoliko je vaša odluka da date otkaz definitivna, čak i pod najboljim mogućim uslovima koji vam stoje na raspolaganju, obavestite šefa u roku koji je u okviru zakonske regulative. Tako će on imati prilike i vremena da nađe nekog ako će vas zameniti, piše Infostud.

shutterstock.com

Završite sve planirane obaveze pre odlaska iz firme

 

Završite svoje predviđene obaveze

Nakon davanja otkaza, budite spremni da svoje obaveze, dok ste još u firmi, privedete kraju koliko god je moguće i uputite kolegu koji će vas zameniti u zaduženja koja treba da preuzme.

Budite direktni i smireni

Najbolji način da saopštite da dajete otkaz je da to učinite direktno, bez predugog uvoda jer ćete time pokazati da cenite šefovo i svoje vreme.Takođe, dobro bi bilo da istaknete pozitivne trenutke koje ste u toj firmi proveli, kao i da napomenete kako ste već razmislili o svemu i da ste sigurni u svoju odluku, ako je već tako. Međutim, možda i niste sasvim sigurni u svoju odluku ili postoji šansa da vam šef ukaže na činjenice ili mogućnosti zbog kojih biste možda promenili svoje mišljenje? Ukoliko vas vaš šef ceni i želi da vas zadrži - ovo je prilika u kojoj će možda moći da vam ponudi nešto što je veoma primamljivo, tako da morate da znate koji su to uslovi pod kojima biste pristali da promenite mišljenje i ostanete u firmi. Na ovaj način biste imali argumente za pregovore koji bi mogli uslediti.

shutterstock.com

Nema potrebe za lošim emocijama na odlasku iz firme

 

Ne "spaljujte mostove" za sobom

Ukoliko menjate posao podstaknuti nekim negativnim utiskom ili osećanjima, budite dostojanstveni. Ne spaljujte mostove za sobom. Nikad se ne zna gde ćete se ponovo sresti sa nadređenim osobama ili kolegama, pa bi situacija mogla biti izuzetno nepovoljna. Bez obzira da li idete na novo i bolje radno mesto ili jednostavno odlazite iz ove kompanije, uradite to dostojanstveno. Na samom odlasku rukujte se sa šefom, pozdravite sa kolegama, zahvalite se na svemu uz širok osmeh i izađite iz kancelarije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)