Srbija

BLAGO NA DNU KRUPAJSKOG VRELA, MIT O HRABOJ DEVOJCI SA GOLUBAČKE TVRĐAVE: Top 5 destinacija u Srbiji koje kriju legende, morate ih posetiti u 2023!

U našoj zemlji postoje lokacije koje će vas očarati lepotom, ali i fantastičnim pričama koje se za njih vezuju

01.01.2023 13:21

BLAGO NA DNU KRUPAJSKOG VRELA, MIT O HRABOJ DEVOJCI SA GOLUBAČKE TVRĐAVE:  Top 5 destinacija u Srbiji koje kriju legende, morate ih posetiti u 2023!
shutterstock.com

Da li ste čuli priču o ljubavi srpskog kralja i francuske princeze ili o devojci koja je odbila da bude deo harema turskog zapovednika i zbog toga bila kažnjena. Naime, legende, mitovi i narodna predanja sastavni
su deo kulture jednog naroda, pa se tako i Srbija može pohvaliti mnogimaod njih. Pre svega interesantne, ali vrlo često i zastrašujuće legende povezane su s mnogim turističkim destinacijama u našoj zemlji.

Mnoga mesta su upravo i postala popularna zbog mitova i priča koji se vezuju za njih, dok postoje i oni koji mnogima od nas nisu poznati.

Donosimo vam pet destinacija u Srbiji za koje su vezane najinteresantnije legende i koje morate posetiti u 2023. godini.
 

MAGLIČ - SRPSKI KRALJ I FRANCUSKA PRINCEZA

Ne zna se ko je sagradio srednjovekovnu tvrđavu Maglič, koja se nalazi u dolini reke Ibar nedaleko od Kraljeva. Međutim, oko ovog zdanja kruži prelepa ljubavna priča. Naime, veruje se da je kralj Uroš naredio da se duž doline posade jorgovani da bi princezu Jelenu Anžujsku, buduću srpsku kraljicu, dočekali mirisni cvetovi koji će je podsećati na njenu rodnu Provansu. Danas je ovo mesto poznato kao Dolina jorgovana.

 

 

 

TVRĐAVA GOLUBAC - MIT O HRABROJ DEVOJCI

Jedno od, verovatno, najlepših srednjovekovnih zdanja i turistička atrakcija Tvrđava Golubac poznata je i po jednom mitu. Iako ne postoji podatak o tome ko je podigao ovo zdanje, postoji nekoliko legendi vezanih za njegovo ime. Jedna od najpoznatijih je ona o osmanskom zapovedniku grada koji se zaljubio u mladu devojku Golubanu. Međutim, ona je odbila da bude deo njegovog harema, zbog čega je bila kažnjena. Golubana je, naime, bila okovana za stenu koja je virila iz Dunava i gledala ka tvrđavi. Po njoj tvrđava nosi ime, a stena koja danas viri iz Dunava naziva se Baba-kaj, što na turskom znači pokaj se.

shutterstock.com

Golubačka tvrđava

 

 

UVAC - LEGENDA O SVETOM ĐORĐU I AŽDAJI

Svima su nam poznati karakteristični meandri reke Uvac, a postoji jedno narodno verovanje o njihovom nastanku. Naime, veruje se da je nekada na tom području Sveti Đorđe ubio aždaju, koja je u samrtnom ropcu zamahnula repom i uspela da rascepi planinu, stvarajući krivudave meandre. Drugo verovanje vezano je za vidikovac Devojačka stena. Smatra se da se jedna mlada devojka nekada davno s njega bacila u ambis zbog neuzvraćene ljubavi.

shutterstock.com

Uvac

 

HOMOLJSKE PLANINE - BLAGO NA DNU KRUPAJSKOG VRELA

Krupajsko vrelo je prava oaza koju kriju Homoljske planine. Ovo mesto s kristalno čistom tirkiznom vodom i netaknutom vegetacijom vrlo je popularno među turistima, a o njemu postoji i interesantna legenda, koja
kaže da su Homoljske planine progutale veliku količinu zlata, koje je sakriveno u Zlatnoj pećini na samom dnu Krupajskog vrela i da ga čuva vodeni duh Tartor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @srbija_ig_

 

SELO KOPRVICA - MRTVA ŽENA U BELOM

Kod Zaječara postoji selo Koprivica, po kom malo ko sam sme da šeta noću. Naime, veruje se da njime noću šeta devojka u venčanici i plaši narod. Postoje dva mita o tome ko je ona. Prema jednom, u pitanju je duh mlade koja je pre pola veka poginula u saobraćajnoj nesreći putujući na medeni mesec. Drugi mit kaže da je to duh devojke koja se obesila kada ju je, pred samo venčanje, ostavio verenik.

shutterstock.com

Planina Cer

 

PLANINA CER - TROJANOV GRAD

Trojanov grad je tvrđava na planini Cer koja se pripisuje mitskom biću caru Trojanu, inspirisanom legendama o rimskom caru Trajanu. Prema legendama, Trojan je bio demon koji je živeo u zabačenoj šumi, u dvorcu i koji je noću izlazio i obljubljivao devojke i žene koje su živele u njegovoj blizini. Jedino se plašio sunčevih zraka, koji ga mogu spržiti i naneti mu povrede. I danas se smatra da žene noću ne bi smele same da šetaju ovuda.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)