Lenja pita se jednostavno pravi te je mnogima i jedan od omiljenijih starinskih kolača koji se i danas rado jedu. Može se napraviti posna i mrsna verzija u zavisnosti ko kako više voli.
Srećna republika donosi vam recept za jednostavnu, posnu lenju pitu koju ćete obožavati. Potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka koje svi imamo u kući.
Sastojci:
korica
250g margarina
10 kašika šećera
200 ml vode
Možda vas zanima…
2 kašike meda
10 g praška za pecivo
650 g mekog brašna
nadev:
1.5 kg jabuka
10 kašika šećera
1 kašika cimeta
Priprema:
Jabuke oljuštiti pa izrendati na krupno rende odmah u šerpu u kojoj će se prodinstati. Dodati šećer i staviti na šporet. Kuvati 5 do 10 minuta, zavisno od toga koliko soka imaju, zatim dodati cimet i skloniti sa šporeta da se ohladi. Margarin staviti da omekša pa ga umutiti sa šećerom. Potom dodati med pa opet umutiti. U smesu dodati 300g brašna i prašak za pecivo i sve umutiti mikserom. Dodati još 300g brašna pa nastaviti sa mućenjem. Testo je nešto tvrđe pa mu dodajemo još 50 grama brašna i rukom premesimo. Trebalo bi da bude lepljivo. Ovako razvučenu smesu stavimo u frižider oko sat vremena.
Kada izvadimo smesu iz frižidera, podelimo je na dva dela pa jedan razvučemo i stavimo u podmaza pleh za pečenje. Premazati nadevom od jabuka. Zatim se razvuče drugi deo testa i stavi se preko ove smese. Izbockati viljuškom testo i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ohladi pospe se prah šećerom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)