Koliko vam se puta dogodilo da meso posle pečenja postane tvrdo i suvo? Bez obzira na to koliko se trudili oko začina i dužine termičke obrade, ako je meso žilavo nema tog sosa koji će ga spasiti. Međutim, postoje trikovi koje koriste vrhunski, profesionalni kuvari u restoranima kako da omekšate meso. Uz ove savete uvek ćete mati savršen obrok kao iz kafane, a svaki zalog će se topiti u ustima.
Tajna se krije u sasvim običnim namirnicama koje verovatno već imate u kuhinji.
1. Voće prirodni omekšivač mesa
Zaboravite na veštačke umake prepune aditiva. Ananas, mango, kruška i jabuka sadrže prirodne enzime koji razlažu proteine u mesu i time ga omekšavaju. Posebno je efikasan bromelain, enzim iz ananasa koji će omekšati i najtvrđe meso. Dovoljno je da kockice svežeg ananasa stavite oko mesa, poklopite i ostavite preko noći u frižideru, a sutradan će meso biti mekano i spremno za pripremu.
Shutterstock
Ako žurite ubacite tanko sečene kriške voća i stavite da se peče u rerni ili lagano dinstajte u šerpi. Voćni sokovi će polako prodirati u vlakna mesa, čineći ga mekšim, ali i aromatičnijim.
2. Pirinčano vino
U azijskoj kuhinji pirinčano vino je neizostavan sastojak marinada. Ako želite da meso bude istovremeno mekano i ukusno, pomešajte malo pirinčanog vina sa maslinovim uljem, sitno seckanim crvenim lukom i rendanom jabukom. Ostavite meso u ovoj marinadi preko noći u frižideru. Ujutro vas čeka komad mesa koji će biti toliko mekan da ćete ga moći rezati viljuškom.
3. Gazirana pića
Zvuči bizarno, ali ova metoda je itekako delotvorna. Gazirani napici sadrže kiseline i šećer koji pomažu u razgradnji vezivnog tkiva u mesu. Idealno za brze pripreme kada nemate vremena za celonoćno mariniranje.
Jednostavno potopite šnicle u gazirani napitak na 10 do 15 minuta. Nakon toga ih izvadite, prosušite papirnim ubrusom i pripremite na klasičan način uz crni biber i malo ulja. Rezultat će biti fantastičan, meso će spolja biti hrskavo, iznutra meko kao duša.
4. Limun
Limunska kiselina deluje snažno na mesna vlakna, ali s njom treba biti pažljiv. Dovoljno je pola sata mariniranja pre pečenja da se meso omekša i upije osvežavajući citrusni šmek. Ne preterujte sa limunom zato što predugo mariniranje može "skuva“ meso već u sirovom stanju i dati mu gumenu teksturu.
5. Sirće
Sirće se dugo koristi u narodnoj kuhinji za omekšavanje mesa, posebno kod priprema paprikaša i gulaša. Trik je u strpljenju zato što meso treba da odstoji u marinadi na bazi sirćeta preko noći.
Shuterstock
Kombinujte sirće sa začinima i malo maslinovog ulja, dodajte luk, beli luk ili začinsko bilje po želji i ujutru imate savršenu osnovu za pripremu jela koje će svi pohvaliti.
Komentari (0)