Tetka Saveta

KAKO OMEKŠATI ŽILAVO MESO: Tehnika koja će vam pomoći da bude mekano, sočno i ukusno!

Ova kulinarska tajna će zauvek promeniti način na koji pripremate obroke.

24.12.2023 16:00

KAKO OMEKŠATI ŽILAVO MESO: Tehnika koja će vam pomoći da bude mekano, sočno i ukusno!
shutterstock.com

Dinstanje mesa može biti izazovan proces za mnoge početnike u kuhinji. Važno je izbeći isušivanje mesa koje najčešće završi sa tvrdom korom koja je neprijatna za žvakanje a uz to i bezukusna. Ako želite omekšati tvrdi komad mesa i pretvoriti ga u sočno jelo koje se lako seče čak i viljuškom, dinstanje je pravi put. 

pexels.com

Na ovaj način možete pripremati bilo koju vrstu mesa od junetinje i svinjetine do jagnjetine

Razlika između dinstanja i kuvanja

Dinstanje je metoda kuvanja koja se sastoji od dva koraka: prvo, meso se zapeče na visokoj temperaturi u malo masti da se karamelizuje površina, a zatim se temperatura smanji da bi se lagano kuvalo u sopstvenom saftu. Ovaj proces poboljšava ukus jela, čineći ga idealnim za one koji žele da izbegnu prljanje više sudova i tiganja. 

Glavna razlika između dinstanja i kuvanja je u količini tečnosti koja se koristi tokom procesa. Dinstanje uključuje termičku obradu velikih komada mesa ili povrća koji su praktično kuvaju u minimalno tečnosti odnosno svom saftu dok kuvanje obično uključuje manje komade potpuno potopljene u tečnost.

U receptu za dinstanje, prvi korak je zagrejati malo masti najčešće obično ulje ili puter u šerpi, propržiti svaki komad dok ne dobije prelepu zlatno smeđu boju. Kada se to završi, izvadite meso i u masnoću dodajte iseckani crni i beli luk kako biste obogatili jelo aromom i ukusom. Dodajte bujon ili običnu vodu jer tečnost pomaže da se odvoje i otope ukusni zapečeni komadići koji su se zalepili za dno.

Potom vratite meso koje treba da bude samo delimično potopljeno u tečnosti. Pokrijte lonac i nastavite kuvanje sastojaka na niskoj temperaturi na šporetu ili u rerni. Povrće zahteva kraće vreme kuvanja od većih komada mesa, pa vodite računa o tome kako biste izbegli da povrće bude gnjecavo. 

Kad ovladate umećem dinstanja svaki tvrdi i žilav komad mesa možete pretvoriti u mekan i sočan obrok. Bez obzira da li je u pitanju ukusni goveđi gulaš ili sočno dinstano msvinjsko ili jagnjeće meso ova kulinarska tehnika je dragocena veština za svakog kuvara koji želi da napravi ukusno jelo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)