Tetka Saveta

OVU BILJKU JE HIPOKRAT NAZIVAO "KOVČEGOM ZDRAVLJA": Cvet se sada bere, a evo recepta za zdraviju verziju ovog soka

Sok od zove je jedan od omiljenijih u Srbiji.

03.05.2024 13:49

OVU BILJKU JE HIPOKRAT NAZIVAO "KOVČEGOM ZDRAVLJA": Cvet se sada bere, a evo recepta za zdraviju verziju ovog soka
Shutterstock

Upotreba crne zove, poznate i kao zova, seže u davna vremena. Neki izvori sugerišu da ga je koristio čak i pećinski čovek, a bila je među najomiljenijim biljkama starih Egipćana. Rimljanke su čak koristile bobice ove biljke kao boju za kosu. Hipokrat, čovek koga zovemo "otac medicine", pominje zovu i naziva je "kovčegom zdravlja" zbog njenih lekovitih svojstava.

Starina, sa svojim širokim, sićušnim, gotovo čipkastim, belo-žutim cvetovima, sada je najbolje za branje. Mirisna lepotica, čiji je latinski naziv Sambucus nigra L., može se naći uz obode šuma, šumske staze, pored kuća i naselja.

Zova je bogata supstancama koje doprinose zdravlju, poput flavonoida i vitamina, a koristi se u prevenciji raka i lečenju degenerativnih bolesti. Visok nivo vlakana u bobici bazge smanjuje nivo "lošeg" holesterola, a kalijum opušta krvne sudove i time snižava krvni pritisak.

shutterstock.com

Ovako se pravi sok od zove

 

Da bi zova postigla maksimalnu lekovitost, treba je brati po sunčanom vremenu, posle dva do tri uzastopna sunčana dana bez kiše, kada su cvetovi puni polena. Bere se samo potpuno rascvetalo cveće i nemojte ga prati pre upotrebe da bi se sačuvala njihova vrednost.

Recept za zdravi sok od zove

Sastojci:

45 cvetova (bez stabljike)

3 litre vode

4 velika limuna

3 kg braon šećera

Priprema:

Potopite cvetove u vodu sa isečenim i ceđenim limunom 24 sata. Procedite i iscedite cvetove, pa u čistu tečnost dodajte šećer. Smesu zagrejte dok ne proključa, pa je sipajte u vruće flaše.

Takav sok može da se čuva do 3 godine u podrumu ili sličnom hladnom prostoru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)