Odrasli

ŠTA LEČI NAIZGLED JEDNOSTAVNI DODIR? Moć je neverovatna

Donosimo vam priču o terapiji Hevening dodirom koja ima više nego lekovita svojsta.

13.05.2022 20:00

ŠTA LEČI NAIZGLED JEDNOSTAVNI DODIR? Moć je neverovatna
pexels.com

Za mnoge probleme i teškoće sa kojima ste se susreli možda mislite da ne postoji rešenje ili da vas ništa u tom trenutku ne može smiriti. Reči koje vam upute ponekad ne mogu da smire vašu uznemirenost, ali da li ste znali da to može da učini samo jedan mali, naizgled jednostavan dodir? Opšte je poznato da se majci nakon porođaja donosi dete u zagrljaj i upravo taj prvi susret „koža na kožu“ uspostavlja bliskost i poverenje između majke i deteta, gde se dete se oseća zaštićeno.

Istraživanja su pokazala da to i te kako deluje i da dodir može ublažiti uznemirenost promenom funkcije mozga. Eksperimenti koji su ranije rađeni pokazali su, na primer, da se mladunče šimpanze radije odlučuje za dodir i prisustvo svoje majke, nego za hranu. Novo istraživanje sa Univerziteta Notingem Trent pokazalo je kako dodir stvara osećaj smirenosti kod ljudi. Studija je sprovedena na učesnike koji su imali traumatično iskustvo, najmanje mesec dana pre istraživanja, i učestvovali su u testiranju i terapijskoj sesiji licem u lice.

Sesija je uključivala određene aktivnosti. Na početku, ispitanici su zamoljeni da se prisete nekog traumatičnog i neprijatnog događaja koji ih uznemirava. U nastavku sesije, ispitanici su morali da imenuju životinje koje počinju na određeno slovo, a zatim da pevaju pesme iz detinjstva, da stvaraju fotografije srećnih slika i da zamišljaju kako gledaju teniski meč.

pexels.com

Dodir je najvažniji, ističu stručnjaci, jer oslobađa hormone i drži organizam u ravnoteži

Učesnicima ogleda je rečeno da dodiruju ostale učesnike sesije nežnim pokretima preko lica, nadlaktice, ramena i dlanova. Kod svih je nakon toga zabeleženo poboljšanje u raspoloženju u poređenju s prethodnim stanjem u kom su bili.

U pitanju je akozvani Hevening dodir.

- Tokom skeniranja mozga učesnika uočen je porast beta moždani talasa i pad gama aktivnosti - prenose mediji i navode kako su u limbičkom sistemu, zaduženom za emocije, primećene promene u oslobađanju straha i pretnje.

- Hormoni i hemikalije u mozgu, poput dopamina i oksitocina, oslobađaju se kada smo u željenom kontaku sa nekim i kada delimo zagrljaje, što je ključno za opšte psihofizičko blagostanje organizma i imuni sistem -istakao je za britanski Miror dr Aleksandar Sumih, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu Notingem Trent.

Terapija Hevening dodirom pokazala se kao efikasna i poželjna još u startu sesije. Za vreme pandemije koronavirusa ljudi su značajno izgubili tu vrstu kontakta, pa se stručnjaci nadaju da će se to u skorije vreme vratiti u normalu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)