Mozak je najznačajniji i najsloženiji organ ljudskog tela. Upravlja svim vitalnim aktivnostima koje su neophodne da bi organizam preživeo. On kontroliše naše emocije, pamćenje i sve druge funkcije tako što šalje i bezbrojne signale od svih ostalih delova tela i spoljašnje sredine. Mozak nas čini svesnim, emotivnim i inteligentnim bićima.
Ljudski mozak je izgrađen od oko 10 milijardi nervnih ćelija (neurona) koje jedine u organizmu nemaju mogućnost obnavljanja, osim mirisnih neurona koji se obnavljaju svaka dva meseca. Zbog toga je izuzetno važno očuvanje rada našeg mozga posebno u kasnijoj životnoj dobi.
Kako dokazuju brojna naučna istraživanja, postoji 10 namirnica koje čuvaju naš mozak i sve njegove funkcije, piše sajt UnityPoint Health.
1. Orašasti plodovi i semenke
Orašasti plodovi kao što su badem, orasi, kikiriki, indijski orah, kao i semenke suncokreta i bundeve su hrana za mozak bogata proteinima i omega masnim kiselinama. Protein je druga najveća materija u mozgu, odmah iza vode, tako da je važno hraniti mozak hranom bogatom proteinima koji pomažu neuronima u mozgu da komuniciraju jedni sa drugima putem neurotransmitera napravljenih od aminokiselina. Aminokiseline koje se nalaze u u proteinima i prepune su omega 3 i 6 masnih kiselina koje naše telo ne proizvodi, pa moramo da ih unosimo kroz hranu.
2. Losos
Masna riba, kao što je losos, bogata je omega 3 masnim kiselinama, posebno DHA koji poboljšava funkciju mozga. Pokazalo se da veći unos omega 3 poboljšava pamćenje čak i kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.
3. Pasulj
Pasulj je bogat vlaknima, vitaminima B i omega masnim kiselinama. Vlakna vam pomažu da duže ostanete siti i postepeno oslobađaju šećer, pomažući koncentraciju i pamćenje. Vitamini B pomažu u pretvaranju hemijskog jedinjenja, homocisteina, u druge važne hemikalije za mozak kao što je acetilholin, koji pomaže u stvaranju novih uspomena. I naravno,omega masne kiseline su neophodne za razvoj mozga.
4. Borovnice
Borovnice i druge tamne bobice su bogate antioksidansima, koji štite od slobodnih radikala, čineći ih odličnom hranom za mozak. One takođe pomažu u borbi protiv degenerativnih promena u mozgu i poboljšavaju neuronsko funkcionisanje i komunikaciju.
5. Zeleno povrće
Tamnozeleno povrće kao što je kelj, spanać i brokoli su bogati vitaminom E, kao i folatom. Vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od slobodnih radikala koji napadaju ćelije u našem telu. Uzroci nastanka slobodnih radikala su stres, zagađenje, zračenje i prerađena hrana.
6. Crveno vino i grožđe
Ne samo da ima dobar ukus, već crveno vino sadrži antioksidans koji se zove resveratrol. On pomaže u poboljšanju protoka krvi u mozgu i pomaže u pažnji i koncentraciji. Umerenost je ključna kada je u pitanju konzumiranje alkohola pa i vina. Resveratrol u vinu dolazi iz pokožice grožđa, pa je dobro jesti grožđe.
7. Crna čokolada
Tamna čokolada je puna antioksidanata koji štite od slobodnih radikala. Crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga, pamćenje i učenje.
8. Kinoa
Kinoa je bogata složenim ugljenim hidratima, gvožđem i vitaminima B. Mozak koristi 20% konzumiranih ugljenih hidrata, koji obezbeđuju stabilno snabdevanje energijom potrebnom za normalno funkcionisanje mozga. Gvožđe pomaže lakši transport kiseonika kroz krv što je važno za pažnju i koncentraciju. Vitamini B pomažu u stvaranju hemikalija u mozgu važnih za stvaranje uspomena.
9. Zeleni čaj
Zeleni čaj je pun antioksidanata koji pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. On štiti naš mozak ali i kompletno telo od slobodnih radikala, odnosno od bolesti.
10. Avokado
Avokado je bogate i kremaste strukture bogat omega masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Omega masne kiseline su neophodne za rast ćelija i razvoj mozga, a vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od slobodnih radikala. Ovaj vitamin usporava napredovanje degenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.
Komentari (0)