Odrasli

HRANA KOJA ČUVA ZDRAVLJE MOZGA: Ovih 10 namirnica su ključne za očuvanje funkcija ovog složenog organa!

On upravlja svim vitalnim aktivnostima koje su neophodne da bi organizam preživeo.

04.04.2024 09:40

HRANA KOJA ČUVA ZDRAVLJE MOZGA: Ovih 10 namirnica su ključne za očuvanje funkcija ovog složenog organa!
shutterstock.com

Mozak je najznačajniji i najsloženiji organ ljudskog tela. Upravlja svim vitalnim aktivnostima koje su neophodne da bi organizam preživeo. On kontroliše naše emocije, pamćenje i sve druge funkcije tako što šalje i bezbrojne signale od svih ostalih delova tela i spoljašnje sredine. Mozak nas čini svesnim, emotivnim i inteligentnim bićima.

Ljudski mozak je izgrađen od oko 10 milijardi nervnih ćelija (neurona) koje jedine u organizmu nemaju mogućnost obnavljanja, osim mirisnih neurona koji se obnavljaju svaka dva meseca. Zbog toga je izuzetno važno očuvanje rada našeg mozga posebno u kasnijoj životnoj dobi.

Kako dokazuju brojna naučna istraživanja, postoji 10 namirnica koje čuvaju naš mozak i sve njegove funkcije, piše sajt UnityPoint Health.

shutterstock.com

Orah je izuzezetno zdrav za mozak

 

1. Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi kao što su badem, orasi, kikiriki, indijski orah, kao i semenke suncokreta i bundeve su hrana za mozak bogata proteinima  i omega masnim kiselinama. Protein je druga najveća materija u mozgu, odmah iza vode, tako da je važno hraniti mozak hranom bogatom proteinima koji pomažu neuronima u mozgu da komuniciraju jedni sa drugima putem neurotransmitera napravljenih od aminokiselina. Aminokiseline koje se nalaze u u proteinima i prepune su omega 3 i 6 masnih kiselina koje naše telo ne proizvodi, pa moramo da ih unosimo kroz hranu. 

2. Losos

Masna riba, kao što je losos, bogata je omega 3 masnim kiselinama, posebno DHA koji poboljšava funkciju mozga. Pokazalo se da veći unos omega 3 poboljšava pamćenje čak i kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

3. Pasulj

Pasulj je bogat vlaknima, vitaminima B i omega masnim kiselinama. Vlakna vam pomažu da duže ostanete siti i postepeno oslobađaju šećer, pomažući koncentraciju i pamćenje. Vitamini B pomažu u pretvaranju hemijskog jedinjenja, homocisteina, u druge važne hemikalije za mozak kao što je acetilholin, koji pomaže u stvaranju novih uspomena. I naravno,omega masne kiseline su neophodne za razvoj mozga.

Foto: Shutterstock

Borovnice su bogate antioksidansima

 

4. Borovnice

Borovnice i druge tamne bobice su bogate antioksidansima, koji štite od slobodnih radikala, čineći ih odličnom hranom za mozak. One takođe pomažu u borbi protiv degenerativnih promena u mozgu i poboljšavaju neuronsko funkcionisanje i komunikaciju.

5. Zeleno povrće

Tamnozeleno povrće kao što je kelj, spanać i brokoli su bogati vitaminom E, kao i folatom. Vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od slobodnih radikala koji napadaju ćelije u našem telu. Uzroci nastanka slobodnih radikala su stres, zagađenje, zračenje i prerađena hrana. 

6. Crveno vino i grožđe

Ne samo da ima dobar ukus, već crveno vino sadrži antioksidans koji se zove resveratrol. On pomaže u poboljšanju protoka krvi u mozgu i pomaže u pažnji i koncentraciji. Umerenost je ključna kada je u pitanju konzumiranje alkohola pa i vina. Resveratrol u vinu dolazi iz pokožice grožđa, pa je dobro jesti grožđe. 

Pixabay.com

Crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga

 

7. Crna čokolada

Tamna čokolada je puna antioksidanata koji štite od slobodnih radikala. Crna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga, pamćenje i učenje.

8. Kinoa

Kinoa je bogata složenim ugljenim hidratima, gvožđem i vitaminima B. Mozak koristi 20% konzumiranih ugljenih hidrata, koji obezbeđuju stabilno snabdevanje energijom potrebnom za normalno funkcionisanje mozga. Gvožđe pomaže lakši transport kiseonika kroz krv što je važno za pažnju i koncentraciju. Vitamini B pomažu u stvaranju hemikalija u mozgu važnih za stvaranje uspomena.

9.  Zeleni čaj

Zeleni čaj je pun antioksidanata koji pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. On štiti naš mozak ali i kompletno telo od slobodnih radikala, odnosno od bolesti. 

Pixabay.com

Avokado je bogat omega masnim kiselinama kao i vitaminom E

 

10. Avokado

Avokado je bogate i kremaste strukture bogat omega masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Omega masne kiseline su neophodne za rast ćelija i razvoj mozga, a vitamin E pomaže u zaštiti ćelijskih membrana od slobodnih radikala. Ovaj vitamin usporava napredovanje degenerativnih bolesti, kao što je Alchajmerova bolest.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)