Odrasli

DOKTOR OBOLEO OD TEŠKE BOLESTI PREPORUČUJE: Ovaj sport čuva nerve i mozak, čak umanjuje simptome multiple skleroze!

Stručnjaci preporučuju pacijentima bavljenje baštovanstvom, slikanjem i kuvanjem umesto da se oslanjaju samo na lekove.

22.02.2024 10:10

DOKTOR OBOLEO OD TEŠKE BOLESTI PREPORUČUJE: Ovaj sport čuva nerve i mozak, čak umanjuje simptome multiple skleroze!
shutterstock.com

Prema novim istraživanjima, pacijentima sa oštećenjem nerava mogao bi da bude koristan stoni tenis. Kako piše britanski San, utvrđeno je da zabava sa reketom i lopticom smanjuje simptome multiple skleroze (MS) i Parkinsonove bolesti.

Obe bolesti su neizlečive, a karakteriše ih propadanje nerava tokom vremena, zbog čega pacijent gubi kontrolu nad mišićima. Budući da stoni tenis poboljšava koordinaciju ruku, nogu i očiju, kao i snagu mišića, stručnjaci smatraju da je poželjno da se pacijenti koji su u ranoj fazi ovih bolesti bave ovim sportom. Doktor Antonio Barbera kojem je MS dijagnostikovana 2016. godinama je igrao stoni tenis i istovremeno vodio kliničko ispitivanje, želeći da dokaže medicinske prednosti koje sa sobom nosi ovaj sport.

shutterstock.com

Prema istraživačima, stoni tenis bi mogao da smanji simptome degenerativnih bolesti poput MS i Parkinsonove bolesti

- Verujem da ima potencijal da doprinese revolucionarnom razvoju terapije MS. Stoni tenis zaista izaziva naš mozak više od bilo koje druge aktivnosti - ističe on.

Doktor napominje da ovaj sport "tera" oči, ruke i stopala da budu sinhronizovani, a informacije moramo da obradimo za manje od pola sekunde da bismo adekvatno reagovali na lopticu. 

Barbera otkriva da sport poboljšava mobilnost, ravnotežu, fleksibilnost i snagu kod pacijenata koji imaju MS.

U njegovoj studiji pacijenti treba da idu na stoni tenis dva puta nedeljno. Iz MS društva su takođe potvrdili tezu ovog doktora. Kejtlin Astberiz iz ovog društva je rekla da postoji realna mogućnost da stoni tenis može pomoći ljudima sa MS.

Druga studija iz 2020. godine je otkrila da su pacijenti oboleli od Parkinsonove bolesti primetili značajno poboljšanje govora, pisanja i hodanja, nakon samo pet meseci redovnog upražnjavanja ovog sporta. Lekari britanske Nacionalne zdravstvene službe se ohrabruju da više savetuju svoje pacijente da ostanu zdravi uz aktivnosti poput baštovanstva, slikanja, kuvanja i sporta, umesto da se oslanjaju na lekove, navodi San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)