Odrasli

ZBOG RAKA DEBELOG CREVA UMIRU I MLADI: Lekar otkriva 4 namirnice koje mogu da smanje rizik od oboljevanja (VIDEO)

Jedno od najjačih oružja u očuvanju zdravlja creva je sveže voće.

17.02.2024 18:40

ZBOG RAKA DEBELOG CREVA UMIRU I MLADI: Lekar otkriva 4 namirnice koje mogu da smanje rizik od oboljevanja (VIDEO)
shutterstock.com

Rak debelog creva jedna je od malignih bolesti koja iz godine u godinu pogađa sve veći broj ljudi. Među onima koji oboljevaju su i veoma mladi ljudi, ali, nažalost, ne uspevaju svi da pobede bolest.

Ipak, istraživači sugerišu da bi rizik od ovog potencijalno smrtonosnog stanja mogao da bude smanjen. Jedno od najjačih oružja u očuvanju zdravlja creva je zdrava ishrana. Istraživanja sugerišu da se 54 odsto svih karcinoma debelog creva može sprečiti jednostavnim promenama u ishrani i načinu života, prenosi britanski „Ekspres“.

Gastroenterolog dr Džozef Salhab otkrio je u TikTok snimku četiri moćne namirnice koje bi mogle da budu od velike koristi u prevenciji raka debelog creva.

1. Lubenica

Dr Salhab je objasnio da veći unos popularnog letnjeg voća može da smanji rizik od raka debelog creva za 26 odsto. On je istakao da crvena sočna lubenica ima ove moći zahvaljujući antioksidansu zvanom likopen, ali i zbog prisustva vode i elektrolita.

2. Agrumi

Još jedna užina koju je preporučio gastroenterolog su citrusi. Oni takođe mogu povoljno da utiču na očuvanje zdravlja debelog creva i da smanje rizik od pojave bolesti.

- Osim toga, sveža hrana je prepuna vitamina C, koji može da poveća korisne crevne bakterije - kaže doktor.

shutterstock.com

Pomorandže i drugi agrumi su veoma korisni u smanjenju rizika od dobijanja raka debelog creva

Pregled trenutnih studija, objavljenih u časopisu Frontiers in Immunology, sugeriše da bi zdrav mikrobiom creva mogao da bude ključan, jer je kolorektalna regija mesto gde promene u mikrobioti creva mogu direktno da utiču na organe.

Istraživači su naveli da se smatra da na rak creva utiče crevni mikrobiom više od drugih tumora. Studije mikrobioma creva otkrile su da se neravnoteža u sastavu bakterija u crevima češće javlja kod ljudi s rakom creva nego kod zdravih ljudi.

3. Jabuke

Voće koje je dostupno tokom cele godine može da smanji rizik od raka debelog creva za neverovatnih 25 odsto.

Slično kao i citrusi, jabuke mogu da budu od koristi i za vaše crevne bakterije, dodatno jačajući zdravlje creva.

 

@thestomachdoc Foods that can lower risk of colon cancer according to a large study - #healthyfoods #constipation #breakfast #probiotics #prebiotics #doctor #healthytips ♬ Stereo Love - instrumental

 

4. Kivi

Dr Salhab je objasnio da kivi, koji je mnogima omiljeno voće, može da pomogne u smanjenju oštećenja DNK u debelom crevu i da podstakne zdravo pražnjenje creva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)