Odrasli

RAK GRLIĆA MATERICE: Nijedan od ovih 5 simptoma žene ne smeju da ignorišu, posledice mogu da budu fatalne!

Ukoliko primetite bilo koji od ovih upozoravajućih znaka bolesti, ne časite ni časa sa posetom lekaru.

26.12.2023 15:00

RAK GRLIĆA MATERICE: Nijedan od ovih 5 simptoma žene ne smeju da ignorišu, posledice mogu da budu fatalne!
Shutterstock

Rak grlića materice je maligni tumor koji se javlja u donjem, uskom delu materice koji se naziva grlić materice ili cerviks. Grlić materice povezuje telo materice sa vaginom. Glavni uzrok ovog oblika raka je dugotrajna infekcija ljudskim papiloma virusom (HPV).

Rak grlića materice obično počinje kao promene na ćelijama grlića materice koje se nazivaju displazija ili cervikalna intraepitelna neoplazija. Ove promene mogu biti benigni rast ili prekancerozno stanje koje, ako se ne leči, može evoluirati u invazivni rak. Detaljnija dijagnoza zahteva transvaginalni ultrazvuk ili CT skeniranje zajedno sa biopsijom, ali se preporučuje samo ako postoji dobar razlog da se sumnja na prisustvo ove bolesti.

Shutterstock

Obavezno posetite lekara po prvim simptomima

Ko je u opasnosti?

Ova vrsta karcinoma, takođe poznata kao cervikalni karcinom, uglavnom je uzrokovana infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Infekcija HPV-om smatra se ključnim faktorom rizika za razvoj raka grlića materice. Osim toga, pušenje, oslabljeni imunološki sistem, dugotrajna upotreba oralnih kontraceptiva i rani se*sualni život takođe se povezuju sa povećanim rizikom od oboljevanja. U ranim stadijumima, rak grlića materice često ne izaziva simptome. Međutim, kako bolest napreduje, žene mogu primetiti neke promene, zato je veoma važno da odmah potraže medicinsku pomoć.

Prvi korak u zaštiti od raka materice je poznavanje faktora rizika. Iako se može razviti u bilo kom uzrastu, najčešće pogađa žene između 45 i 74 godina. Gojaznost, dijabetes i upotreba estrogenih hormona povećavaju rizik, kao i kasna menopauza i rana menstruacija. Međutim, ključno je prepoznati znakove upozorenja, a sledećih pet simptoma su najčešći.

Shutterstock

Žene srednjih godina su u najvećem riziku

1. Neobjašnjivo vaginalno krvarenje

Ovo je najčešći znak raka materice, koji se javlja u 90 odsto slučajeva. Ako primetite vaginalno krvarenje nakon menopauze, odmah se obratite lekaru, jer to nije normalno.

2. Neobičan sekret

Iako je sekret normalana pojava, promene u količini ili boji mogu ukazivati na problem. Naročito nakon menopauze, pojava sekreta može biti znak za zabrinutost.

3. Bol u karlici koji ne nestaje

Bol u karlici može biti prisutan kod nekih žena sa karcinomom endometrijuma, posebno ako je bolest uznapredovala. Stalna nelagodnost trebalo bi da bude razlog za posetu lekaru.

4. Česti odlasci u toalet

Promene u učestalosti mokrenja ili pritiska u predelu karlice mogu ukazivati na problem sa matericom, uključujući rak.

5. Gubitak težine bez očiglednog razloga

Gubitak težine može biti redak, ali ozbiljan simptom, posebno u uznapredovalim stadijumima raka. Ako primetite neobjašnjiv gubitak težine, obratite se svom lekaru što je pre moguće.

shutterstock.com

Preventiva je najbitnija

Dijagnoza i lečenje

Redovni ginekološki pregledi i PAPA testovi ključni su za rano otkrivanje promena na grliću materice koje mogu ukazivati na rak. Ukoliko se sumnja na rak, lekar može preporučiti dodatne testove kao što su biopsija ili kolposkopija. Lečenje raka grlića materice zavisi od stadijuma bolesti. Moguće terapije obuhvataju hirurške zahvate, zračenje, hemoterapiju ili kombinaciju ovih metoda. Rano otkrivanje i odgovarajuće lečenje značajno poboljšavaju prognozu pacijentkinja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)