Telo

KAD OVO ČUJETE VIŠE SE NIKADA NEĆETE KUPATI PRE ODLASKA U KREVET: Ova praksa loše utiče na srce i san

Higijena je bitna ali mora se obratiti pažnja na vreme.

12.05.2024 21:22

KAD OVO ČUJETE VIŠE SE NIKADA NEĆETE KUPATI PRE ODLASKA U KREVET: Ova praksa loše utiče na srce i san
shutterstock.com

Tuširanje neposredno pre odlaska na spavanje može delovati opuštajuće, ali iz medicinskog ugla gledano, može poremetiti naš san. Telo se bolje odmara kada mu je temperatura nešto niža, a tuširanje vrućom vodom može povećati telesnu temperaturu i zbuniti organizam. Idealno je tuširati se mlakom vodom sat ili dva pre spavanja kako bi se telo pripremilo za odmor.

Uticaj na srce i san

Vruća voda može povećati krvni pritisak i uzrokovati promenu u radu srca. Ovo može dovesti do nesanice i nemogućnosti da se telo opusti pre spavanja. Tuširanje mlakom vodom može biti bolja opcija za pripremu tela za san.

Probava i debljanje

Tuširanje odmah nakon jela može zbuniti probavni sistem i dovesti do problema sa varenjem. Ako se odlučiš za tuširanje nakon večere, preporučuje se sačekati barem 30 minuta kako bi se telo moglo adekvatno posvetiti procesu varenja.

Shutterstock

Kupanje pre spavanja može biti štetno

Problemi sa vlažnom kosom

Spavanje sa vlažnom kosom može stvoriti idealno okruženje za razvoj štetnih bakterija na jastučnici, što može dovesti do problema sa vlasištem kao što su svrab, iritacija i perut. Preporučuje se da kosu osušiš pre spavanja kako bi se izbegli potencijalni problemi sa kožom glave.


Iako tuširanje pre spavanja može delovati kao sjajan način da se opustiš pre odlaska u krevet, važno je imati na umu medicinske implikacije ove navike. Uvođenje promena poput tuširanja mlakom vodom ili čekanja posle jela može imati pozitivan uticaj na kvalitet sna i opšte zdravlje.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)