Odrasli

IMAO JE 207 KG KADA JE PRESTAO DA JEDE I SMRŠAO JE 125 KG: Čak 382 dana ništa nije okusio i u Ginisovu knjigu rekorda je ušao kao drugi čovek!

Umesto hrane pio je suplemente, čaj, kafu i sokove bez šećera.

07.05.2024 14:37

IMAO JE 207 KG KADA JE PRESTAO DA JEDE I SMRŠAO JE 125 KG: Čak 382 dana ništa nije okusio i u Ginisovu knjigu rekorda je ušao kao drugi čovek!
Društvene mreže

Svako ko je nekad postio šest nedelja Vaskršnji post i uzdržavao se od mrsne hrane zna da nije jednostavno izdržati ovaj period bez određenih namirnica. A, zamislite da ne jedete uopšte i to dan, dva ili tri već punih 382 dana. 

Angus Barbieri, koji je tada imao 27 godina prijavio se 1967. godine u Univerzitetsko odeljenje za medicinu u Kraljevskoj bolnici u Dandiju sa težinom od 207 kg. On je rekao da se oseća bolesno i lekarima je kazao da je spreman da se odrekne hrane u potpunosti, ako je to potrebno kako bi smršao. 

Pod nadzorom lekara

Doktori su se složili da bi mu kratkotrajni post prijao, pa su se složili da prate njegov napredak. Kako se Angus u potpunosti odrekao hrane kako ne bi umro od gladi lekari su mu prepisali svakodnevno uzimanje multivitamina, kalijum, natrijum i kvasac kako bi nadoknadio nedostatak B vitamina.

Angus je počeo da mršavi i, zadovoljan skidanjem kilaže, nastavio je sa ne uzimanjem hrane. Da bi nadohnadio namirnice redovno je pio dosta crnog čaja, kafu bez šećera i sokove bez kalorija.

Uporni Škot je pošto - poto želeo da dostigne svoju idealnu težinu od 81 kg, pa su se nedelje pretvorile u mesece i na kraju je bez hrane izdržao neverovatnih 382 dana. Zapanjeni lekari pratili su njegov napredak i proveravali zdravstveno stanje.

Redovno je dolazio u bolnicu gde su mu rađene analize krvi, a ispostavilo se da se njegovo telo prilagođavalo nedostatku hrane i sagorevalo višak masti. Njegov  nivo šećera u krvi je bio konstantno nizak oko 2 mmol/L što je duplo manje od normalnih vrednosti koje su od 4.0 mmol/L  do 5.6 mmol/L.

Međutim, ni to mu nije pravilo probleme i nije imao nikakve nuspojave zbog toga što se odrekao hrane. Prema sopstvenom priznanju, poslednjih nekoliko meseci ovog postao počeo je da pije kafu i čas sa prstohvatom šećera.

Koliko često je išao u toalet?

Jedina promena je bila što je vrlo retko imao stolicu i to na svakih 40 do 50 dana, dok je zbog obilja čaja i sokova koje je pio redovno urinirao. 

Post je prekinuo posle 382 dana kad je dostigao željenu težinu od 81 kg. Neobičan podvig ovog Škota našao se na naslovnim strana novina širom sveta. Kako je tada Angus ispričao za Chicago Tribune, za godinu i 17 dana koliko praktično nije jeo, zaboravio je ukus hrane. Prvi obrok čvrste hrane koju je pojeo posle 382 dana posta bilo je parče tosta sa puterom i kuvano jaje.

- Uživao sam u svom jajetu, osećam se vrlo sito - rekao je Angus tada novinarima. 

Najbolje od svega je što je uspeo da zadrži želejnu težinu i u narednih pet godina ugojio se samo 7kg.

 

Međutim, uprkos podvigu ovog Škota lekari su upozorili da ovako nešto nikako ne treba raditi posebno ne kod kuće bez nadzora lekara. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bilo je vrlo popularno uzdržavati se od konzuimiranja hrane što je za posledicu imalo da je više osoba umrlo od gladi.

Za ljude normalne težine, dugotrajni post može izazvati zdravstvene komplikacije, uključujući povećano opterećenje srca, pa ovako nešto prema misljenju lekara nikako ne bi trebalo raditi posebno ne na svoju ruku.

Povremeni post pak može imati brojne zdravstvene prednosti od gubitka viška kilograma do smanjenja insulinske rezistencije i koristi za srce. Na temelju ovih saznanja je zapravo i nastala autofagija, ali šta god da odlučite obavezno se konsultujte sa svojim lekarom i uradite sve potrebne analize da bi se videlo kako će organizam reagovati na post.

Ne treba zaboraviti da je svaki organizam individualan i da nešto što prija jednom čoveku može da napravi nepopravljivu štetu drugome. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)