Telo

NA DIJETI STE, A NE MRŠAVITE: Najverovatnije činite ove 4 greške, broj 3 će vas iznenaditi! (FOTO)

Smanjili ste količinu obroka, a i dalje ništa, ovo su mogući razlozi zašto se to dešava.

28.01.2024 15:00

NA DIJETI STE, A NE MRŠAVITE: Najverovatnije činite ove 4 greške, broj 3 će vas iznenaditi! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi ljudi koji su se upustili u borbu sa viškom kilograma često se suočavaju sa izazovima kada ne vide očekivane rezultate nakon određenog vremena, iako su napravili promene u svojoj ishrani. Lekar Samer Sengvi istakao je nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih možda ne gubite težinu, a takođe je dao korisne savete kako da podstaknete proces mršavljenja.

Važno je imati realna očekivanja i biti uporan u procesu mršavljenja, uz pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i brigu o mentalnom zdravlju.

shutterstock.com

Dobijate na težini, a na dijeti ste?

1. Unos previše kalorija

Jedan od ključnih faktora za gubitak težine jeste unos kalorija. Ovaj lekar ističe da je važno pitanje unosimo li manje kalorija nego što trošimo i preporučuje smanjenje dnevnog unosa za 600 kalorija. Takođe je naglasio da je važno voditi evidenciju o unosu hrane, kako bi se bolje pratila količina unetih kalorija.

Preporučeni dnevni unos je 2.000 kalorija za žene i 2.500 kalorija za muškarce. Ako pokušavate da smršate, trebalo bi da pokušate da smanjite unos kalorija za oko 600 kalorija. To znači 1.400 kalorija za žene i 1.900 za muškarce, mada to zavisi od faktora kao što su vaše godine, visina i nivo aktivnosti - objašnjava dr Sanders.

2. Preskakanje obroka i “jo-jo” dijeta

Dr Samer upozorava na štetnost preskakanja obroka i popularnih “jo-jo” dijeta, ističući da one retko dovode do stvarnog gubitka težine. 

- Ovakve dijete mogu dovesti do usporavanja metabolizma i nedostatka esencijalnih hranjivih materija, što dugoročno može rezultirati povećanjem težine - istakao je on.

shutterstock.com

Teške odluke su pred vama

3. Unos manje tečnosti ili loš kvalitet sna

Nedovoljan unos vode može imati negativan uticaj na telesnu težinu, dok nedostatak sna može dovesti do povećanja težine. Dr Samer ističe važnost hidratacije za povećanje metaboličke funkcije i smanjenje gladi, kao i to da kvalitetan san od sedam do devet sati po noći, ima ključnu ulogu u održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

- Kada smo pod stresom ili smo lišeni sna, potrebna nam je energija iz hrane kao zamena, tako bismo mogli da počnemo da grickamo i jedemo više. Osim toga, ako ste budni i u kuhinji, postoji velika šansa da ćete prezalogajiti nešto - ističe dr Samer.

4. Povećanje mišićne mase

Redovno vežbanje i konzumiranje hrane bogate proteinima može rezultirati povećanjem mišićne mase, što može uticati na rezultate na vagi. Dr Samer naglašava da je važno da imate na umu da je u redu gubiti težinu na zdrav način i da se fokus treba staviti na celokupno zdravlje i kondiciju tela.

- Možda ćete primetiti da vam telo postaje zategnutije i jače. I možda ćete se osećati sigurnije usprkos onome što piše na vagi. Važna stvar koju treba zapamtiti je da je u redu gubiti težinu sve dok to radite što je moguće zdravije - zaključio je dr Samer, a o tome je pisao i Tajm.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)