Odrasli

ZABRINJAVAJUĆA NUSPOJAVA OZEMPIKA: Žene prijavljuju opadanje kose i potpuno deformisanje tela

Ovim povodom oglasila se i Američka agencija za hranu i lekove.

09.05.2024 21:50

ZABRINJAVAJUĆA NUSPOJAVA OZEMPIKA: Žene prijavljuju opadanje kose i potpuno deformisanje tela
shutterstock.com

Žene koje koriste Ozempik primećuju sve neobičnije i neprivlačnije nuspojave dok su na terapiji ovom injekcijom za mršavljenje. Osobe koje su izgubile do 20 kilograma tvrde da im je zadnjica sada "potpuno nestala" i toliko se smanjila da "mogu da osete svaku kost". Neke su čak rekle da je problem, nazvan "Ozempik zadnjica", toliko loš da su stalno pokrivale svoju zadnjicu. U međuvremenu, sve veći broj žena tvrdi da im kosa "ispada u pramenovima", objavljujući potresne video snimke iz tuša gde drže šaku izgubljene kose.

Jedna buduća mlada takođe je objavila da se plaši da će do svog venčanja za samo četiri meseca gotovo ostati ćelava. Nijedan od ovih simptoma zvanično nije prepoznat kao nuspojava Ozempika, ali lekari kažu da je "Ozempik zadnjica" očekivana zbog brzog gubitka težine koji lek izaziva, ostavljajući koži premalo vremena da se prilagodi, što dovodi do opuštanja kože. Zadnjica je jedno od glavnih područja gde se nakuplja masno tkivo, koje se brzo gubi tokom mršavljenja. Takođe sadrži grupu od tri velika mišića, nazvana gluteus, koji takođe mogu da se smanje ukoliko neko uzima lek bez vežbanja i konzumiranja visokoproteinske ishrane.

shutterstock.com

Nuspojava leka Ozempik

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) trenutno istražuje izveštaje o tome da je Ozempik doveo do trajnog gubitka kose, ili alopecije, ali još uvek nije zahtevala da se to navede na etiketi. Nije jasno kako Ozempik može dovesti do alopecije ili trajnog gubitka kose. Obe nuspojave su tema razgovora na stotinama žena na platformama poput Redita, TikToka i drugih društvenih medija gde dele svoje priče.

Rešenje za "Ozempik zadnjicu"

Lekari kažu da opuštena koža može biti ispravljena kroz vežbe sa opterećenjem poput čučnjeva i iskoraka - što može pomoći da se mišići razviju i popune prostor. Međutim, upozoravaju da bi ipak moglo potrajati godinu dana ili više da se koža oporavi, pa neki lekari upućuju pacijente na procedure učvršćivanja kože. Takođe se sugeriše da vežbe sa opterećenjem mogu povećati debljinu kože, pomažući joj da postane zategnutija i izbegne opuštanje.

Problemi sa kosom

Slično tome, postoje i izveštaji žena koje tvrde da im kosa opada dok koriste Ozempik ili slične lekove za mršavljenje.  Objavljujući slike gubitka kose na internetu, rekla je:

-Moja kosa je počela da opada u pramenovima i moje teme je postalo veoma osetljivo. Moje venčanje je za četiri meseca. Upravo sam počela sa tretmanom uljem ruzmarina i drugim... Da li mislite da će to biti dovoljno da počne rast kose i zaustavi gubitak do septembra? Ili će ovi tretmani samo pogoršati opadanje? Molim vas, pomozite! - zavapila je devojka.

Ova pojava je privukla i pažnju influenserke Klaudije Ošri, koja je izjavila da joj je kosa opadala u pramenovima dok je koristila Ozempik, iako je izgubila 30 kilograma. Na Instagramu je napisala:

 -Moja kosa se nije proredila, ali je počela je da opada što je bukvalno gore. Ukratko, rekla bih da je trebalo šest do devet meseci da se sve vrati u normalu - poručila je Klaudija.

Reakcija FDA-e

U januaru je FDA saopštila da istražuje ove izveštaje i utvrđuje da li postoji veza sa Ozempikom.

- Pojavljivanje leka na ovom spisku ne znači da je FDA zaključila da lek ima navedeni rizik. To znači da je FDA prepoznala potencijalni sigurnosni problem, ali ne znači da je FDA utvrdila uzročnu vezu između leka i navedenog rizika. Dosadašnji dokazi sugerišu da semaglutid direktno ne veže za folikule dlake, ali je lek povezan sa većim rizikom od problema sa štitnom žlezdom - što bi moglo imati veze sa gubitkom kose.

Popularnost i upotreba Ozempika

Ozempik i slični lekovi za mršavljenje su postali izuzetno popularni u SAD-u, sa procenjenih 8,2 miliona propisanih recepta samo u 2021. godini. Ozempik je odobren samo za upotrebu kod dijabetičara, ali mnogi lekari ga propisuju i "van recepta" osobama koje žele da izgube nekoliko desetina kilograma.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)