Odrasli

"OZEMPIK POVEĆAVA RIZIK OD OVIH BOLESTI ZA 900 ODSTO": Doktor upozorava na posledice uzimanja ovog leka radi mršavljenja

Ceo svet ga koristi.

11.04.2024 20:20

"OZEMPIK POVEĆAVA RIZIK OD OVIH BOLESTI ZA 900 ODSTO": Doktor upozorava na posledice uzimanja ovog leka radi mršavljenja
Printscreen/https://www.dailymail.co.uk/health/

Nedavno izneto upozorenje doktora Marka Hajmana, vodećeg stručnjaka za ishranu, izazvalo je zabrinutost u vezi sa potencijalno smrtonosnim nuspojavama leka Ozempik koga sve više koriste žene i muškarci kako bi što pre smršali. Doktor Hajman je istakao da je rizik od pankreatitisa dramatično povećan za čak 900 procenata, što je izazvalo veliku zabrinutost među medicinskom zajednicom.

Neželjeni efekti Ozempika

Doktor Majk Hajman je naglasio da su neželjeni efekti ovog leka "zastrašujući" i "prilično uznemirujući". Govoreći na podkastu Diary of a CEO, istakao je da se profil nuspojava ovog leka može opisati kao zastrašujući, s obzirom na dramatično povećanje rizika od opstrukcije creva za 450 procenata, kao i povećanja rizika od pankreatitisa za 900 procenata. Dodao je i da se, kako vreme bude prolazilo, očekuje otkrivanje novih neželjenih efekata ovog leka.

Shutterstock

Ozempik i nuspojave

Povezanost sa smrtnim slučajevima

Analiza Dejli Mejla pokazala je da su lekovi za gubitak težine poput Ozempika povezani sa više od 100 smrtnih slučajeva u SAD. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje koriste ove lekove za dijabetes imaju veći rizik od pankreatitisa, s obzirom na to da lekovi stimulišu pankreas da proizvodi insulin, što može dodatno opteretiti već upaljen pankreas.

Zdravstveni zvaničnici su u septembru 2023. godine ažurirali upozorenje na deklaraciji Ozempika, dodajući da može izazvati stanje koje se naziva ileus - ili opstrukcija creva, kada delovi ili ceo crevni trakt postanu blokirani. Ovo može izazvati prekid dotoka krvi u organe, što dovodi do propadanja tkiva. Iako retko, u ozbiljnim slučajevima ileus može dovesti do perforacije tj. pucanja creva, što dovodi do rizika od curenja želudačnih sokova u telo.

shutterstock.com

Gojaznost je veliki broj u svetu

Rešavanje problema gojaznosti

Doktor Hajman je označio lek kao "veliku, privlačnu stvar" za rešavanje "masivnog problema gojaznosti" u svetu. Ipak, istakao je da je upotreba leka skupa, da može dovesti do gubitka mišićne mase, i da se, jednom kada se počne sa terapijom, pacijenti praktično vezuju za nju zauvek, jer se povratak izgubljene težine može očekivati nakon prestanka terapije.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)