Odrasli

HRKANJE JE OPASNO, MOŽE DOVESTI DO MOŽDANOG UDARA: Naučnici upozoravaju na opasnosti, evo kako da rešite problem

Ako se na vreme obratite stručnjaku, možete spasiti živote.

08.04.2024 14:00

HRKANJE JE OPASNO, MOŽE DOVESTI DO MOŽDANOG UDARA: Naučnici upozoravaju na opasnosti, evo kako da rešite problem
shutterstock.com

Hrkanje su mnogi oduvek smatrali posledicom velikog umora ili prekomerne težine, međutim, nekada se iza toga kriju i ozbiljniji problemi. Ako ste taj koji hrče, sebe sigurno ne čujete, ali ako ste partner onoga ko ima taj problem, onda verovatno slušate noćnu kakofoniju. 

Mišići u tkivu nosa, sinusima, ustima i gornjem delu grla se opuštaju tokom spavanja i vazduh ima manji prolaz u i iz pluća. Kako putuje kroz prostor on izaziva bučne vibracije opuštenih tkiva. Što je disajni put uži to je više vibracija tkiva, a buka glasnija, navodi studyfinds.rg.

Hrkanje može biti lagano i nije dovoljno da vas probudi ili ometa u spavanju. Mnogi faktori utiču na hrkanje, a to su anatomija usta, konzumiranje alkohola, problemi sa nosom i položaj spavanja kao i nedostatak sna. Međutim, neki od većih faktora koji utiču na hrkanje su prekomerna težina i apneja u snu.

Šta je opstruktivna apneja u snu?

Opstruktivnu apneju u snu karakterišu simptomi poput hrkanja koje je toliko glasno da ometa vaš san, zatim ukoliko partner ima pauze u disanju, prekomernu pospanost tokom dana i jutarnje glavobolje.

Shutterstock

Pospanost tokom dana može ukazivati na opstruktivnu apneju

OSA (opstruktivna apnejna sna) karakteriše hrkanje i to sa pauzama koje mogu probuditi hrkača. Ljudi koji imaju ovaj problem mogu imati ove epizode čak pet puta po satu sna. Apneja dovodi hrkača u opasnost od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i moždanog udara. Dnevna pospanost može povećati rizik od saobraćajne nesreće, a kod dece se mogu javiti drugi problemi u ponašanju posebno agresivnot i problemi u učenju. 

Dijagnostici se pristupa pažljivo i lekar razgovara sa pacijentom ili roditeljem deteta koje hrče, zatim se pristupa rendgenskom snimanju CT ili MRI kako bi se proverila struktura disajnih puteva. Studija spavanja se radi da se procene moždani talasi, nivo kiseonika u krvi, brzina rada srca i disanja, faze sna i pokreti očiju i nogu. Mnoge studije spavanja mogu se uraditi i kod kuće, navodi se na ovom pomenutom sajtu.

Kako se tretira apneja u snu? Lečenje apneje u snu počinje promenama u načinu života i to gubitkom težine, izbegavanjem alkohola, lečenjem nazalne kongestije, izbegavanjem spavanja na leđima i drugo.

shutterstock.com

Partnera u toj situaciji treba podstaći da spava na boku

Dodatni tretmani mogu uključivati steroidne sprejeve koji mogu pomoći, zatim oralne aparate koji bi unapredili položaj vilice, jezika i mekog nepca kao i nošenje maske preko nosa i usta za isporuku vazduha tokom spavanja, ali i operacija gornjih disajnih puteva kako bi se uklonio višak tkiva ili vilica pomerila napred.

Šta treba da uradi partner ili roditelj hrkača?

- podstaknite gubitak težine

- pomozite hrkaču da se prilagodi spavanju na boku

- podignite glavu kreveta

- izbegavajte alkohol i sedative pre spavanja

- spavajte u tihom, hladnom i mračnom mestu

- koristite čepove za uši

- spavajte u odvojenim sobama.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)