Odrasli

BELI HLEB MOŽE BITI DOBAR ZA ORGANIZAM: Doktor podelio trik kako da omiljenu namirnicu pretvorite u zdrav obrok!

Savet zlata vredan, pogotovo za one koji ni po koju cenu ne mogu da se odreknu bele vekne

07.04.2024 09:40

BELI HLEB MOŽE BITI DOBAR ZA ORGANIZAM: Doktor podelio trik kako da omiljenu namirnicu pretvorite u zdrav obrok!
Tik Tok/dr.karanr

Iako dijetetičari preporučuju izbegavanje belog hleba koji sadrži mnogo aditiva i preporučuju ražani ili onaj od heljde, oni koji ga posebno vole teško ga se odriču, uprkos tome što znaju da je baš beli hleb jedan od razloga stvaranja sala oko stomaka koje se teško skida. Ipak, u belom hlebu se ipak nalazi i određeni procenat minerala poput gvožđa i vitamina B, zbog kojeg za neke predstavlja hranljivu namirnicu koja će delimično zadovoljiti potrebu za tim nutrijentima.

Ako ste i dalje u dilemi da li da jedete beli hleb ili ne, doktor Karan Raj otkriva kako da transformišete sastav ove namirnice tako da on daje pozitivne efekte na naše telo. Dr Raj navodi da jednostavno zamrzavanje pa odmrzavanje belog hleba, a zatim tostiranje kriški može imati pozitivan uticaj na naše telo i zdravlje,.

Foto: Shutterstock

Uprkos tome što nutricionisti upozoravaju da beli hleb nije tako zdrav zbog aditiva, postoji način kako da ga pretvorite u zdravu namirnicu

 

- Ako uzmete parče belog hleba i tostirate ga, na kraju ćete sniziti glikemijski indeks hleba. To znači da se sporije razlaže, što dovodi do postepenog porasta nivoa šećera u krvi. - objašnjava on u viralnom snimku.

Glikemijski indeks (GI) je mera koja se koristi za određivanje koliko hrana utiče na nivo šećera u krvi, a hrana poput belog hleba, pirinča i krompira izaziva nezdrav skok šećera u krvi, navodi nypost.com.

Dr Raj je u snimku objasnio postepeno šta treba uraditi kako bismo snizili GI belog hleba.

- Ako uzmete krišku belog hleba i zatim ga zamrznete, a onda odmrznete, pa tostirate, možete smanjiti glikemijski indeks hleba skoro duplo. Ovo se dešava zato jer se fomira više retrogradnog skroba, a on je vrsta otpornog skroba koji je koristan za zdravlje creva, jer deluje poput vlakana - objašnjava on.

Osim belog hleba i pirinča, hrana sa visokim glikemijskim indeksom su i peciva, krofne i upakovane žitarice za doručak.

 

 

Ovo je njegove pratioce obradovalo, pa su ga pitali da li to znači da beli hleb mogu opušteno da vrate u ishranu. 

- Čekaj, smrznuti hleb... Kažeš mi da kao dijabetičar mogu ponovo da jedem hleb?

- Uvek zamrzavam hleb za tostiranje, jer tako nema otpada. Nisam shvatila da je to korisno.

- Ovo je životni savet koji mi treba - glasili su neki komentari.

Dok su neki diskutovali o ovom triku sa hlebom i zamrzavanjem, drugi su bili znatiželjni da li je isti efkat i na druge namirnice ako sledimo taj primer. Jedan od korisnika mreže je odgovorio da ovo ima isti efekat i na testeninu, jer će GI biti mnogo bolji ako se ona zamrzne pa ponovo zagreje ali da treba paziti tokom hlađenja i skladištenja da hrana ne ostane dugo na sobnoj temeparturi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)