Odrasli

PAZITE KAKO PIJETE ANALGETIKE: Utiču na crevnu floru i mogu da pogoršaju već postojeće bolesti

Konzumiranje lekova protiv bolova mora biti isključivo po savetu lekara, u suprotnom možete da naškodite zdravlju

01.04.2024 09:40

PAZITE KAKO PIJETE ANALGETIKE: Utiču na crevnu floru i mogu da pogoršaju već postojeće bolesti
Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Semmelweis otkrili su da uzimanje previše uobičajenih lekova protiv bolova može da poremeti ravnotežu crevne mikrobiote. Bakterije, gljivice i virusi koji žive u ljudskim crevima su od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja.

Ibuprofen i aspirin su deo porodice lekova koji se nazivaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) koje svakodnevno uzima više od 30 miliona ljudi širom sveta. Međutim, mađarski istraživači kažu da prevelika količina NSAID-a može uzrokovati disbiozu, narušavajući osetljivu ravnotežu bakterija u crevima.

shutterstock.com

Prekomerno uzimanje analgetika "na svoju ruku" može da dovede do bolova u stomaku i anemije

Njihovi nalazi, objavljeni u časopisu "Pharmacology & Therapeutics", pokazuju da NSAIL mogu dovesti do disbioze, remeteći delikatnu ravnotežu bakterija u crevima, sa širokim uticajem na zdravlje, uključujući potencijalno pogoršanje nekih bolesti koje se NSAID-i obično koriste za lečenje. Previše ovih lekova može da uzrokuje simptome kao što su bol u stomaku, dijareja ili anemija, a u retkim slučajevima čak i dovesti do rupa u zidu creva, pokazala su druga istraživanja.

- Odavno znamo da prekomerna upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova može da poremeti ravnotežu crevne mikrobiote - objasnio je dr Zoltan Zadori, vođa grupe za istraživanje gastrointestinalnog trakta na Odseku za farmakologiju i farmakoterapiju na Univerzitetu Semmelweis.

- Sada tražimo osnovne mehanizme, koji su samo delimično shvaćeni - dodao je dr Zadori.

Istraživači su otkrili sličnosti između neravnoteže mikrobioma creva povezanih s određenim bolestima i onih uzrokovanih uzimanjem NSAIL. Stanja poput hronične upale zglobova koja zahvata kičmu i udove ili reumatoidnog artritisa povezana su s neravnotežom crevnih bakterija - uzrokujući da se neke bakterije previše razmnožavaju.

- Ovaj prekomerni rast određenih bakterija povezan je s pogoršanjem ovih bolesti - rekao je dr Zadori i dodao:

Otkrili smo da su ove bakterijske devijacije slične onima uzrokovanim nesteroidnim protivupalnim lekovima. Ovo povećava mogućnost da bi crevna disbioza uzrokovana lekovima mogla da pogorša osnovne bolesti i da ograniči terapijski učinak nesteroidnih protivupalnih lekova dugoročno gledano.

shutterstock.com

Sastav crevnog mikrobioma varira u skladu sa godinama, životnim stilom i zdravstvenim statusom

Prema rečima dr Zadorija, teško je reći koje su promene u bioti creva uzrokovane kojim svojstvima NSAID-a i koji od procesa interakcije prethode jedan drugom.

- Ovi procesi su usko povezani, tako da je teško odrediti šta je uzrokovalo šta - objasnio je dr Zadori, piše britanski "Miror".

Mikrobiom creva igra brojne vitalne uloge u održavanju zdravlja, uključujući jačanje imunološkog sistema, regulaciju probave i balansiranje nivoa šećera. Neravnoteža u zajednici mikroba u crevima može da doprinese razvoju niza bolesti. Stanja poput sindroma iritabilnog creva (IBS), hormonskih poremećaja i kardiovaskularnih, autoimunih i psihijatrijskih bolesti povezana su sa zdravljem creva, kažu naučnici.

- Sastav crevnog mikrobioma varira u skladu sa godinama, životnim stilom i zdravstvenim statusom. To znači da ne postoji jedno pravilo o tome koliko NSAIL možete uzeti, a da pritom osigurate da creva ostanu zdrava - rekao je dr Zadori.

Međutim, pridržavanje zdrave ishrane i redovno vežbanje mogu da budu važni za održavanje zdravih creva i ublažavanje efekata NSAIL-a na mikrobiotu. Istraživački tim sada istražuje načine suzbijanja štetnih efekata NSAIL-a na creva.

Ukoliko povremeno pijete ibuprofen, uzimajte ga isključuivo prema uputstvu koje ste dobili od lekara ili farmaceuta.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)