Odrasli

BOL U UHU MOŽE DA UKAŽE NA RAK GRLA: Malo poznati simptom na koji je važno da obratimo pažnju!

Rana dijagnoza može značajno da poboljša šanse za uspešno lečenje

18.03.2024 13:35

BOL U UHU MOŽE DA UKAŽE NA RAK GRLA: Malo poznati simptom na koji je važno da obratimo pažnju!
shutterstock.com

Bol u uhu obično nije znak bolesti opasne po život, a može biti uzrokovana infekcijom, običnom prehladom, gripom ili nakupljanjem ušnog voska. Međutim, istraživači su došli do alarmantnijih podataka koji ovaj neprijatan bol dovode u vezu sa rakom grla.

Kako navodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije, stalna bol u uhu je ozbiljan znak upozorenja na ovu bolest. Ona se često poklapa s bolom u grlu, a lekari kažu da je to dvoje povezano.

Shutterstock

Bol u uhu nekada može ukazivati i na rak grla

- Iako bol dolazi iz grla, osećate je u uhu zbog toga što su živci isprepleteni u glavi i vratu - objašnjava dr Rajan Mekspaden iz Comprehensive Cancer Centre u Rosvel Parku i dodaje:

- Konkretno, taj nerv se zove Arnoldovov živac. Arnoldov živac daje osećaj samom uhu, tako da kada imate nešto što uzrokuje bol u vašem grlu, ta bol se oseti i u vašem uhu.

Podrazumeva se da bol u uhu obično nije znak bolesti opasne po život. Ukoliko vas ono boli duže od tri dana, najbolje je da ipak posetite lekara.

Drugi simptomi raka grla

Ostali simptomi raka grla mogu uključivati kvržicu ili otok na vratu, dugotrajni kašalj, promuklost koja traje duže od tri nedelje, nedostatak daha, poteškoće pri gutanju, kao i recidivirajuću bronhoopstrukciju, poznatiju kao zviždanje u plućima.


Važno je biti svestan ovih potencijalnih znakova raka grla i potražiti medicinski savet ukoliko se bilo koji zabrinjavajući simptomi nastave. Rana dijagnoza može značajno da poboljša šanse za uspešno lečenje.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)