Odrasli

DA LI JE MASLINOVO ULJE ZAISTA ZDRAVO: Stručnjaci izneli podatke koji će vas šokirati! (FOTO)

Nazivaju ga tečnim zlatom, ali bi ipak trebalo biti oprezan zbog njegove kalorijske vrednosti

06.03.2024 09:32

DA LI JE MASLINOVO ULJE ZAISTA ZDRAVO: Stručnjaci izneli podatke koji će vas šokirati! (FOTO)
shutterstock.com

Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane koja važi za jednu od najzdravijih na svetu. Zbog brojnih benefita po ljudsko zdravlje zovu ga i "tečnim zlatom" i superhranom, a često se preporučuje kao najzdravija opcija kada je potrebna masnoća.

Međutim, pojedini stručnjaci upozoravaju da količina kalorija koja se unosi u organizam kroz maslinovo ulje nadmašuje koristi, a da bi preterana upotreba povećava rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti. 

Pixabay.com

Ne treba preterivati sa količinom maslinovog ulja

Važna je količina

Dijetetičarka Mišel Rutenštajn otkrila je za "Dejli mejl" da je imala je klijenta koji je svaki dan konzumirao šolju maslinovog ulja, verujući da je izuzetno zdravo. 

- Ovo ekstremno ponašanje ne samo da je ometalo njegove napore da smrša, već je i negativno uticalo na nivo holesterola, jer tako velike količine maslinovog ulja mogu biti bogate zasićenim mastima, što je u suprotnosti sa njegovim navodnim prednostima - rekla je ona.

Maslinovo ulje bogato je zdravim nezasićenim mastima i za razliku od drugih ulja za kuvanje ima mikronutrijenate kao što su kalijum i vitamin K. Ali, s obzirom na to da jedna supena kašika maslinovog ulja ima čak 120 kalorija, trebalo bi voditi računa o količini.

- Prekomerna potrošnja maslinovog ulja može dovesti do neravnoteže u unosu energije i naknadnom dobijanju na težini ili teškoćama kad neko želi da izgubi višak kilograma. Previše telesne masti je povezano sa lošijim zdravljem srca i nizom drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je izuzetno važna ispravna ravnoteža unosa ovog ulja - poručila je Rutenštajn.

Ona je upozorila na poguban uticaj poznatih ličnosti, influensera i tiktokera koji promovišu maslinovo ulje kao zdravo, ne navodeći da ipak treba voditi računa o količini. 

Pixabay

Globalno tržište maslinovog ulja vredi oko 14,2 milijarde dolara

Jagma za maslinovim uljem počela je devedesetih godina prošlog veka, kada je promovisana mediteranska dijeta kao revolucionarna, jer je uključivala zdrave masti. Inspirisana tradicionalnom mediteranskom kuhinjom akcenat se stavlja na povrće, zdrave masti iz maslinovog ulja i orašastih plodova i nemasne proteine u obliku ribe i pasulja.

- Maslinovo ulje jeste važna komponenta mediteranske ishrane, ali njegove zdravstvene prednosti nisu isključivo odgovorne za uspeh ove vrste ishrane. Ne treba zaboraviti da je mediteranska kuhinja mnogo više od maslinovog ulja i da uključuje mnogo povrća, ribe, mahunarki, kao i druge zdrave namirnice koje su ključne za zdravlje - zaključila je Rutenštajn.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)